ÇELLO’YA DAİR HER ŞEY!
Çello/Viyolonsel Nedir? Nasıl Bir Çalgıdır?
Çello nedir diye soracak olursanız ilk olarak size çello gibi bir müzik enstrümanın kısaca kökeninden bahsetmemiz gerekir;
İtalyanca ‘violoncello’ terimiyle olan bu çalgı halk arasında çello şeklinde anılır. Şekil bakımından kadın vücudunu andırır ve oldukça estetik bir çalgıdır. Boyut bakımından kontrbassın bir küçüğü keman ve viyolanın büyüğü olan bir çalgıdır. Fransa’da 16.yy’da ortaya çıkmış ve orkestralarda bas ses olarak kullanılmaya başlanmıştır. Çellonun tek başına ünlenmesi ve öne çıkması 18.yy’da gerçekleşmiştir.
Çelloda 4 adet tel bulunmaktadır. Orta yani gövde kısmında ise f harfine benzer iki tane ses delikleri mevcuttur. Deliklerin ortasında da destek olarak eşik yani köprü bulunur. Çelloda yayın tellere temasıyla, titreşerek ortaya çıkan ses dalgaları eşik yardımıyla gövdedeki havayı titreştirip içerideki dikey pozisyonda olan can direğine iletilir ve buradan ses olarak geri gelir. Popüler bas sesinin ortaya çıkış serüveni tam olarak budur.
Peki ya yaylılar ailesinin diğer üyelerine bir göz atmak ve hakkında bilgiler almak ister miydiniz? O zaman sizi şöyle alalım; yaylılar ailesinin üyeleri
Yaylı çalgılar ailesinin kalın sesli yani bas sesli çalgısıdır. Sesinin kalın, bas oluşu bakımından insan sesine en yakın çalgı olarak bilinir. Yaylı çalgılar ailesinin diğer mensuplarından keman ve viyolaya göre daha büyük bir enstrüman olup perde araları da diğerlerine göre daha geniş ve büyüktür.
Çello eğitim ; bol, egzersiz içeren bir eğitimi kapsadığı için sol elin gelişimi bakımından çello oldukça yararlı bir enstrümandır. Bütün yaylı çalgılar iyi bir işitme kulağı ister aynı zamanda var olan işitmeyi de oldukça geliştirir.
Çello hakkında okuduğunuzda oldukça şaşıracağınız bilgiler için;
çello hakkında ilginç 10 bilgi ,
Sanat merkezimizde çello çalma yaşı genel olarak başlangıç seviyesinde 10 yaş ve üstü en uygunudur. Boya ve yaşa göre uygun ölçülerde çellonun boyutları da mevcuttur ve bu konuda küçük büyük tüm çellistlere bilgi verebilir ve yardımcı olabiliriz!
Çello öğrenmek için biraz motivasyona mı ihtiyacınız var? O zaman yazımızı okumanızda fayda var;
Çelloyu Ne Kadar Zamanda Çalabilir ve Öğrenebilirim?
Çello eğitimi diğer tüm enstrümanlar gibi düzenli, donanımlı, yeterli yeteneği ve bilgisi olan, alanında iyi bir eğitmenden alınması gerekir. Çello dersinin başlangıcında klasik batı müziği ve nota eğitimi yer alır.
Çello akordu nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız; çello nasıl akord edilir
Aynı zamanda teknik ve teorik uygulama ve bilgilerle de eğitim süreci devam ettirilir. Öğrencinin isteği ve seviyesine göre parçaları çalması ortalama üç ay kadar bir zaman dilimini almaktadır. Bu süreç öğrencinin düzenli ve disiplinli çalışmalarla sürdürmesiyle de daha erken olabilmektedir.
Ayrıca çello satın alma rehberimizi de inceleyerek nasıl bir çello tercih edeceğiniz konusunda fikir sahibi olabilir, uygun fiyatlı çello satın almanın inceliklerini görebilirsiniz. Yazımızı incelemek için; çello satın almak
Bu konuda ister bizimle İzmir çello dersi olarak iletişime geçer ve uzman kadromuzdan alacağınız ücretsiz ders ile kendinizi deneyebilirsiniz. Yada bu konuda deneyimlerimizi paylaştığımız bir diğer çello kursu izmir yazımız ile inceleyebilirsiniz;
- Çello Kursu İzmir ile Yaylıların En Asil Üyesi İle Tanışın
Çello Eğitimi Neden Almalıyım?
Çello eğitimi diğer enstrümanlar gibi kişinin bireysel gelişiminde önemli bir noktada yer alır. İlk olarak insanı çoklu düşünce yöntemine zorlar. Bu durumda kişi çello çalarken beynini çok yönlü kullanmak durumunda kalır. Daha sonra doğru pozisyonda yay tutmayı öğrenmeye başlar ve sağ eli yay tutarken pozisyonu bozulmamalıdır. Bunlarla beraber aynı zamanda ritmi takip edip kaçırmamayı ve doğru biçimde nota okumayı da öğrenmeye başlar.
Çello bas sesli bir sesli enstrüman olduğu için seçim yaparken de bu enstrümanı seçmeniz bas sesleri sevmenizden kaynaklıdır. Ayrıca el ve parmak yapınız büyükse keman veya viyolonsel çalmaktan ziyade çello çalmak çok daha kolay olacaktır.
Çello Çalmayı Öğrenmek Çok Zor Mu? Çello Eğitimi Neleri İçeriyor?
Çello öğrenme süreci öğrencinin bol bol egzersiz ve parmak çalışmaları yapması gereken ilk adım aşamasıdır. Ayrıca eğitim, öğrenciyi iyi şekilde analiz edip eğitim hızının nasıl ilerleyeceğini de kapsar.
İlk olarak çello çalmanız ön koşulu parmakların çelloya uyum sağlaması gerekmektedir. Dolayısıyla iyi bir çellist olmanın en önemli noktası derslere eksiksiz, düzenli bir şekilde gelip aynı zamanda çalışma ve egzersizlerini de düzenli şekilde yürütmekten geçer.
Çello eğitimi solfej okumak, doğru yay tutmak ve çekmek, el pozisyonu, doğru oturuş ve çelloyu doğru tutuş, armoni ve işitme eğitimi, enstrümanın ayrıntılı olarak tanıtımı, gam ve entonasyon egzersizleri gibi çalışmaları da kapsar.
Kursa Gelirken Çello Getirmeli miyim?
Tüm enstrüman kursları gibi, çello kurs ile gelen kursiyerlerimize onları enstrümana teşvik etmek ve çalışma aşılamak adına kendi enstrümanlarını edinmelerini muhakkak tavsiye ederiz.
Fakat çello kursuna ilk kez başlayan kursiyerlerimiz çello alana kadarki süreçte kurs merkezimizdeki çellodan yararlanabilirler ve de ayrıca ücretsiz deneme dersi ile istedikleri zaman bu deneyimi yaşayabilirler! Ücretsiz etüt için bizimle istediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.
İzmir’de Çello Kursu mu Arıyorsunuz?
Art’n More Sanat Merkezi olarak alanında son derece donanımlı eğitmenlerimiz, eğlenceli ve verimli derslerimiz, enstrüman konusunda aradığınız çoğu kriterleri barındıran, kurum olarak son derece disiplinli ve düzenli ders işleyişimiz, aynı zamanda müzik ve enstrüman konusunda güvenle ilerleyebileceğiniz bir kurum olarak her zaman hizmetinizdeyiz!
Ayrıca İzmir’de kaliteli bir çello kursu için en doğru adres; İzmir’in en iyi çello kursu
Bizlere Ulaşabileceğiniz Numaramız: 0 507 095 82 27