Art'n More
Şarkı Söylemenin Vazgeçilmezi Nefes Teknikleri

İzmir Şan Dersi olarak bu yazımızda sizler için şan teknikleri, şarkı söylemenin incelikleri ve nefes egzersizleri gibi konular hakkında aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını tek bir yazıda derledik.

Seste Oluşan Rahatsızlıkların Nedeni?

♦ Akciğerlerin hava ile eşit şekilde dolduğu nefes biçimi akciğer nefesi tekniğidir. Bu nefes kişiyi rahat hale getirmediğinden şarkı söylemek çok elverişli değildir. Bu nefes tekniği yumuşak ve kaynaşan bir sesin oluşumuna elverişli ve kullanışlı değildir.

♦ Omuz ve göğüs nefesi adı verilen ikinci bir nefes tekniği vardır. Bu nefes tekniği havayı daha çok ciğerlerin üst yarısında toplar. Beden eğitimi gerektiren ve spor yapanların sıkça kullandığı nefes tekniğidir. Kalbe daha fazla yük bindirmektedir. Rezonansı önleyen bir yapısı olduğu için bu nefes tekniği de şarkı söylemek için elverişli bir yapıya sahip değildir. Bu nefes tekniği diğer tekniklere göre vücuda daha az hava girişi sağlar.

Diyafram nefesi ismi verilen nefes tekniği şarkı söylemek adına en önemli ve kullanışlı ses tekniğidir. Hava ciğerlerin en derin köşelerine kadar doldurulmaya ve hissedilmeye çalışılır. Nefes alınırken karın dışa doğru itilir ve geniş bir boşluk oluşturulur. Nefes verilirken de karın hafif şekilde içeri çekilerek diyafram çalıştırılır.
Doğru diyafram nefesi burundan nefes alınarak başlar. Bu nefes tekniği yatmakta olan bir insanın doğal olarak aldığı nefes şeklidir. Sırt üstü yatar pozisyonda elinizi karnınıza koyduğunuzda bu hareketi rahatlıkla izleyebilirsiniz.  İyi şarkı söylemek isteyen herkes için diyafram nefesi oldukça önemlidir.

Diyafram nefesi alındığında diyafram kubbeleşerek havayı düzenli bir şekilde boşaltır. Her nefes alışta nefesin doğru alınmasına dikkat edilmelidir. Diyafram nefesi daha çok ciğerlerin alt kısmında yoğunlaşarak ciğer uçlarına kadar inen ve diyafram ile etkileşim kuran bir tekniktir. Diyafram ve ses organlarının iş birliği ile şarkı söylemek kolaylaşır. Diğer nefes tekniklerine oran ile kalbe fazla yüklenmez. Göğüs boşluğu rezonansını kısıtlamayarak şarkı söylemeye elverişli ortam hazırlar.

Nefes egzersizleri alışkın olmayanlar açısından başlangıçta yorgunluk ve baş dönmesi gibi sonuçlar gösterebilir. Fazla oksijen alımı insan vücudunda bu gibi yan etkiler oluşturur. Bu gibi durumlarda endişe edilmesi gereken bir durum yoktur. Nefes alma verme esnasında vücudun tüm gurupları rahatlatılmalıdır.
Sahne performansı sergilerken ve şarkı söylerken gereğinden fazla nefes vermek seste bozukluklara havalı çıkmaya ve hışırtılara neden olacaktır. Fazla hava kullanarak ses tellerinin kasılmalarına ve ses kısılmalarına neden olması engellenmelidir. Şarkı söylerken müzik cümlelerinin gereğince kaçamak nefesler alınır.

Denetimli Nefes
Uzunca, genişleterek, yavaşça ve yeterince alınmalıdır. Gereğinden fazla değil yeteri kadar nefes alınarak ses tellerini sıkıştırma engellenmelidir. Bu nefes hem ağız hem de burundan alınabilir.

Kaçamak Nefes
Kısa, geniş, çabuk ve yine yeterince alınmalıdır. Bu nefes tarzı sadece ağızdan alınır. Gülme, korkma gibi durumlarda karın duvarında kasılmalara neden olur.

Nefes Egzersizleri

  • Çiçek koklar gibi nefes alarak aldığımız nefesi “S” ve “F” harfleri ile boşaltmak.
  • Alınan bir tek nefesin kesik kesik boşaltılması (Bu egzersizlerin bir eğitici kontrolünde ritimli şekilde çalışması en verimli çalışmadır)
  • Kesik ve uzun nefes çalışmaları
  • Kesik-uzun, kuvvetli-hafif nefes çalışmaları
  • Büyüyen ve küçülen, kesik ve uzun nefes çalışmaları diyafram çalıştırma adına bir çalışmadır.

Güzel şarkı söylemek için okuyabileceğiniz diğer yazılarımız:

Güzel şarkı söylemek isteyen herkesin öncelikle doğru bir şekilde nefes alması gerekir. Doğru nefes alabilmek için de düzenli şekilde nefes egzersizleri teknikleri uygulanmalıdır.

Eğer siz de eğitimli bir sesle en güzel şarkıları söylemek istiyorsanız İzmir Şan Dersi olarak uygun fiyatlarımız ve ücretsiz deneme derslerimizle her zaman size hizmet etmeye hazırız. Bir telefon uzağınızdayız, bizimle iletişime geçin!

Ücretsiz Deneme Dersleri İçin Arayın!

Comments are closed.