Art'n More
Piyanoda Duruş ve Oturuş Pozisyonları

Piyanoda Duruş ve Oturuş Pozisyonları

İzmir Piyano Kursu olarak bu yazımızda sizler için piyanoda duruş ve oturuş pozisyonları nelerdir, piyano çalarken doğru oturma pozisyonu nasıl olur bunlardan bahsedeceğiz.

Piyano çalarken doğru pozisyonda durmak ve oturmak, parmakları ve elleri doğru yerleştirmek piyano çalmada önemli noktalardır. Çünkü; çalınan piyano notalarında parmak hızı, doğru sesleri kolay bulabilme, tuşlara uygulanan kuvvet, nüansları yeterince belli edebilme yeteneği gibi noktalar piyanoda doğru duruş ve oturuş pozisyonu ile ilgilidir. Piyanoda doğru duruş ve oturuşla ilgili 3 farklı ana ekol vardır. Şimdi gelin bu üç farklı ekole detaylıca göz atalım.

Piyano Duruşunda Fransız Ekolü

 Piyano duruşu Fransız ekolünde piyano üzerinde eller piyanonun tam ortasında bulunan do notasının sağında ve solunda bulunur. Bunun sebebi ellerin piyanonun iki tarafına da eşit oranda ve rahatça ulaşım sağlayabilecek ve iki tarafı rahatça orantılayabilecek şekilde olmasıdır. Elleri piyano üzerine koyduğumuzda bilek ve elin çatısı çıkık bir biçimde durur ve sağ el hafif sola, sol el ise hafif sağa yatıktır. Buradaki amaç ise serçe ve yüzük parmağında gergin bir tutum sağlamaktadır. Bu da serçe ve yüzük parmağının daha kuvvetli basmasının önünü açar. Sesler belirgin ve temiz duyurulur fakat el doğal pozisyonunda olmadığından dolayı kasılmalar yaşama oranı yüksektir. Piyano çalarken dışarıdan görünen pozisyon görüntüsü açısından da çok iyi değildir.

Piyano Duruşunda Alman Ekolü

Bu teknik diğer piyanoda oturuş ve duruş tekniklerine göre daha çok tercih edilen bir yöntemdir. Oturuş pozisyonu tekniklerle aynı olmasına karşın ellerin duruşu farklıdır. Bu teknikte eller kolun üstüyle aynı hizada, parmaklar dik ve avucun içinde tenis topu tutuyormuş gibi çatı hafif yüksek olmalıdır.  Kol ve bilek hareketleri yok denecek kadar az olmalı ve tüm kuvvet parmaklarda toplanıp bir çekiç gibi tuşlara temas sağlanmalıdır.

Piyano Duruşunda Rus Ekolü

Oturuş Fransız ekolü ile aynı iken elin pozisyonunda farklılık vardır. Piyano duruşunda Rus ekolünde Fransız ekolündeki gibi bilek ve el üstü çıkık değil, tam tersi bilek biraz kolun üst hizasından aşağıdadır. Bu teknikte bilek ve kol hareketleri ön plana çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı kuvvet noktası oldukça güçlüdür ve tüm parmakları kapsar. Kuvvet noktası güçlü olduğundan dolayı forteler belirgin ve tatmin edicidir. Performans sırasında çok gösterişli bir görüntü kazandırır ve basit bir parçayı bile büyük ve zor bir performans sergiliyormuş gibi gösterebilir. Bu yöntemin dezavantajı ise elinizde ve kolunuzda biraz kasılmalara sebep olabilirken bu sebepten dolayı hatalı piyano notaları basabilme ihtimalinizi de artırır.

Bu ekollerin dışında piyanoda rahat ve doğru bir oturuş sağlamak için rahat bir piyano taburesi seçimi de önemlidir.

Yazımızın sonunda aklınıza takılan bir nokta varsa ya da profesyonel bir piyano dersi arıyorsanız Piyano Kursu İzmir olarak sizlere hizmet vermeye her zaman hazırız. Ücretsiz deneme derslerimize katılmak için bizimle iletişime geçin!

Telefon: 0507 095 82 27

Adres: Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir

 

Ücretsiz Deneme Dersleri İçin Arayın!

Comments are closed.