Klasik ve akustik gitar arasında nota dizilimi açısından fark olmamasına rağmen tellerin yapısı ve gitaristin tarzı açısından büyük farklar bulunmaktadır. Klasik gitarda ince teller misina kalın olanları sargılı olurken akustik gitarların tüm telleri çelikten üretilir. Buna göre bir akustik gitarın 4 teli çelik sargılı 2 teli ise sargısız çeliktir. Genel olarak gitar üretiminde gül, maun, sedir, ladin ve çam ağacı enstrümanın değişik kısımlarında kullanılmaktadır.
Gitar her hangi bir şekilde neme maruz kalmamalıdır. Ayrıca gitarı temizlerken deterjan gibi maddeler kullanılmamalı, gitar satıcılarından alınan özel temizleyiciler tercih edilmelidir. Gitarın sesini gövdesini oluşturan ağacın kalınlığı, biçimi belirlediğinden dolayı enstrümanın boyanması sesin değişmesine neden olacağından kesinlikle yapılmamalıdır. Ayrıca gitar tellerini yenilerken bir anda çıkarmak sapın eğilmesine neden olacağından bu da yeni bir sap ayarı gerektirir. Bu nedenle tellerin birini çıkarıp yenisini taktıktan sonra diğerini çıkarmak gerekir.
Gitarın nasıl tutulacağı konusu ise enstrümanı ilk kez kullanacak kişilerin olduğu kadar usta gitaristlerin dahi merak ettiği bir konudur. Buna göre enstrümanın tutuş şeklinin kişiden kişiye değişebileceği, kişilerin boy, gövde boyutu ve el uzunluğu gibi kriterlere göre farklılıkların oluşabileceği göz önüne alınmalıdır. Ayrıca gitar tutmak için ekstra çaba sarf etmek son derece gereksiz bir uğraş olacaktır. aksine doğal bir şekilde kemiklerin ve kasların rahat edeceği şekilde kullanılmalıdır.