Art'n More
Gitar’da Tel Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gitar Teli Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Gitar teli seçmek, gitar çalan herkesin kafasını karıştıran ve zorlayan bir konudur. İzmir Gitar Kursu olarak bu yazımızda gitar teli değiştirmek isteyen ve yeni gitar telini nasıl seçeceğine karar veremeyenler için “elektro gitar teli, klasik gitar teli, akustik gitar teli seçerken nelere dikkat edilmeli” konusundan bahsedeceğiz. Gitar hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Gitar Rehberi: Gitar Hakkında Tüm Bilgiler yazımıza göz atabilirsiniz.

Klasik Gitar Telinin Yapısı

Sizlere klasik gitar teli tavsiyeleri vermeden önce tarihte klasik gitar telleri nasıldı biraz bahsedelim. Sanayi devrimi öncesinde, birçok telli çalgıda olduğu gibi, gitar teli yapımında da hayvan bağırsakları kullanılmaktaydı. Fakat artık günümüz teknolojisinde klasik gitarın alt üç teli naylondan, geri kalanlar ise metalden yapılmakta. Bas nitelikli tellerin üretiminde ise sentetik lifler ya da ipek üzerine gümüş, bakır vb. metallerin kaplanması yöntemi kullanılır.

 

Gitar Teli Tansiyonu Nedir?

Gitar teli tansiyonu, sizin gitardan elde etmek istediğiniz ses tonunun tipini ifade eder. Bu ses tonlarını parlak, canlı ve pastel olarak sıralayabiliriz. Klasik gitar teli tansiyonlarını iyi anlamak, gitarınızı en iyi ve istediğiniz şekilde kullanabilmenizi sağlar. Gitar teli tansiyonu çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sert Tansiyon                      (Hard Tension)
  • Normal Tansiyon                (Normal Tension)                         
  • Yumuşak Tansiyon             (Light Tension)                        
  • Ekstra Yumuşak Tansiyon   (Extra Light Tension)     

Örnek verecek olursak; gitardan daha metalik ve sert sesler çıkmasını isteyenler sert tansiyonlu gitar teli seçmeliyken, daha yumuşak ve pastel tonlar elde etmek isteyenler yumuşak tansiyonlu gitar teli seçmeli. Yumuşak tansiyonlu gitar telleri daha rahat çalma imkânı sağladığı için gitar çalmaya yeni başlayanların bu tansiyondaki telleri seçmeleri daha iyi olacaktır.

Doğru teli seçmek gitarda doğru tonu yakalamanıza imkân sağlayacak. Gitar teli satın alırken paketler üzerinde tansiyonu hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Doğru Gitar Teli Seçimini Nasıl Yapmalıyım?

   Elbette ki bu soruya verilecek en doğru cevap sizin gitarla hangi müzik türünü seçmek istediğinizdir. Seçtiğiniz tansiyon aralığının çalmak istediğiniz müzik türünün yapısına uygun olması gitar teli seçiminin püf noktasıdır.

   Örneğin; ağırlıklı olarak Flamenko tarzında müzikler çalıyorsanız bu müzik türünün keskin ve sert tonları sebebiyle sert tansiyonlu gitar teli seçmelisiniz. Ya da ağırlıklı olarak romantik dönem klasik gitar repertuarı çalıyorsanız normal veya düşük tansiyonlu gitar teli seçmek elde etmek istediğiniz sonuca katkı sağlayacaktır.

Tüm bunların yanı sıra karma tansiyonlu gitar telleri olduğunu da belirtmeliyiz. Bu tarz gitar telleri modelinde üç üst tel yüksek, alt üç tel ise normal tansiyonda olmakta. Buna göre karma tansiyonlu tellerin kimilerine göre daha kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz.

Buradaki önemli nokta çalmak istediğiniz müzik tarzının zamanla şekillenip sizi seçmeniz gereken gitar teli türüne yönlendireceği gerçeğidir. Deneme yanılma yöntemleri ile müzik tarzınızı oturtabilir, bunun sonucunda da sizin için en doğru gitar teli seçimini yapabilirsiniz.

 Gitar Tellerini Ne Zaman Değiştirmeliyim?

Gitar Kursu İzmir olarak öğrencilerimizin bizlere en sık sorduğu sorular arasında “gitar tellerini ne zaman değiştirmeliyim?” ve “gitar telleri nasıl değiştirilir?” geliyor. Sizler için bu soruların yanıtlarını vereceğiz.

Bu soruya kesin bir yanıt vermek neredeyse imkansızdır zira gitar teli kullanım süresi, gitarınızı kullanma sıklığınıza ve sürenize bağlıdır. Gitarını sık sık ve uzun periyotlar halinde kullanan birinin tellerinde ortam sıcaklığı ve parmak uçlarındaki ter sebebiyle tellerde oksitlenme miktarı artacaktır. Buna bağlı olarak da bu gitar tellerinin daha sık değişmesi gerecektir. Tam tersi olarak gitarını az kullanan kişilerin gitar tellerinde oksitlenme daha yavaş olacak ve gitar telinin kullanım süresi uzayacaktır.

Unutmayınız ki gitarınızı hiç çalmasanız bile ortamdaki nemden dolayı tellerde oksitlenme meydana gelir ve yaklaşık 2-6 ay arası çalınmayan gitarın telleri mümkünse değiştirilmelidir.

Gitarımın Teli Koparsa Ne Yapacağım?

Sürekli aynı marka ve model tel kullanıyorsanız ve tellerinizi yeni değiştirmişseniz sadece kopan teli değiştirmeniz yeterli olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, kopan telin yerine takılacak telin, aynı marka ve model olmasıdır. Çünkü aynı markanın farklı modellerindeki tansiyon ve tel bileşenleri farklıdır. Bu farklılık ise, mevcut teller ile yeni takacağınız teller arasında, uyumsuzluğa sebep olacaktır.

   Gitar teli fiyatları konusuna değinecek olursak, her ürün de olduğu gibi farklı kalitede ürünlerin fiyatları farklılık gösterecektir. Bu noktada net bir fiyat söylemek mümkün değildir. Kendi bütçeniz doğrultusunda bir gitar teli seçmeniz gerekir.

Eğer gitara yeni başlamışsanız ya da gitarın yapısı hakkında bir bilginiz yoksa gitar teli değiştirme ve gitar teli takma konularında bir profesyonelden yardım almanız sizin için en iyisi olacaktır. İnternette yapacağınız “Gitar teli İzmir” gibi bir arama sonucu size bu konuda yardımcı olacak bir sürü profesyonele ulaşmanız çok kolay. Yeni takılan tellerinizi en kolay şekilde akort etmek için Gitar Nasıl Akord Edilir? Yazımıza göz atabilirsiniz.

Yazımızın sonunda aklınıza takılan sorular varsa ya da İzmir’de gitar kursu arıyorsanız İzmir Gitar Kursu olarak bir telefon uzağınızdayız! Bizimle iletişime geçip sorularınızın cevaplarını alabilir, dilerseniz ücretsiz deneme derslerimize katılabilirsiniz.

Adres: Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A
Bornova / İzmir

Telefon: 0507 095 82 27

 

Ücretsiz Deneme Dersleri İçin Arayın!

Comments are closed.