Art'n More
Klarnete Yeni Başlayanlar İçin Öneriler ve Klarnet Çalmak İçin Bilgiler

 

 

İzmir Klarnet Kursu olarak bu yazımızda klarnet çalmaya yeni başlayanlar için akıllarındaki soruların cevaplarını derledik. Klarnet çalmak hakkında diğer yazılarımıza da göz atmanızda fayda var:

Öncelikle sizler için “klarnet nedir, klarnet tarihçesi” gibi soruları cevaplayalım:

Klarnet, sert ve dayanıklı ağaçlardan genellikle de abanoz ağacından yapılan üflemeli bir çalgı türüdür. Bir çeşit sert kauçuk olan ebonitten, ayrıca metalden yapılanları da vardır.

Batı Avrupa’da 17.yüzyılda kullanılan Chalumeau , klarnetin gelişmemiş ilk şekliydi. Chalumeau sözcüğünün kökeni Fransızca olup, kamışlı nefesli çalgıların genel adıdır. 1700’lü yıllarda Alman çalgı yapımcısı J.C.Denner, Chalumeau’yu geliştirerek klarnetin ilk şeklini oluşturmuştur. Genel olarak Denner’ın Chalumeau’yu geliştirerek klarneti icat ettiği söylenir.

Klarnete yeni başladıysanız, kendinizi geliştirmek için enstrümanınızı çok iyi bilmeli, tanımalısınız. Bunun için de egzersizler dışında belli zamanlarda klarnetle ilgilenmeniz ve ona sevgi, ilgi,merak duymanız gelişiminiz adına oldukça faydalı olur.
Klarnet çalmak kadar klarneti tanımak da oldukça önemlidir. Klarnetle ilgili bilgi edinmeniz gerekir. Klarnetin doğru bir şekilde nasıl birleştirildiği, klarnet bakımı nasıl yapılmalı, klarnet yapımında hangi ağaçların kullanılır, klarnet çeşitleri nelerdir ve klarnetinizde değişiklik yapmak isterseniz ne gibi parçaları değiştirirseniz daha iyi ses elde edebilirsiniz  gibi bir çok şeyi bilmeniz klarnet öğrenme sürecinizi kolaylaştırır ve aynı zamanda klarnete daha fazla bağlanmanızı da sağlar. Bunlarla birlikte klarnete yeni başladığınız zaman dudak ve yüz kaslarınız hemen gelişmediği için ilk zamanlarda klarneti üflerken zorluklar yaşayabilirsiniz.
İlk olarak klarnet öğrenmeye yeni başladığınızda öncelikle ilk çalışma olarak uzun ses üfleme çalışmaları yapmanız gerekmektedir.
Klarnet ağızlığını dudağınıza yerleştirirken;

  • Bekin üst kısmına üst dişlerimizden destek alacak şekilde oturtulur ve alt dudağımız hafifçe içeri doğru bükülür, bekin ağzımızda kalan kısmı yaklaşık 1 cm olacak şekilde alt dişlerin üzerine yerleştirilir.
  • Bekin ağza nasıl alındığın ve beki dudağa doğru bir şekilde oturtma çalışması yaptıktan sonra doğru sesi çıkartma çalışmalarına geçilebilir.
  • Son olarak iyi bir klarnet icracısı olabilmek için de ; tüm egzersiz ve çalışmaların doğru bir şekilde yapılmalı, her gün pratik yapılmalı ve adım adım pratik yapılarak ilerlenmelidir.

Klarnetin Ses Aralığı

Klarnetin ses aralığı dört oktava çok yakındır. Bu genişlik içerisinde hem kromatik hem de diatonik seslerin tümünü elde edebilmek mümkündür.
Ek çizgideki, yani 4. Ek çizgideki sol notasından daha da ince notaların çalınması biraz zor olduğundan dolayı klarnette de bu seslerin kullanılması çok fazla tercih edilmez. Eğer bu seslere ulaşmak istiyorsanız tercihiniz küçük klarnetten yana olmalıdır.
Flüt ve obuadaki en kalın temel seslerden sonra gelen sesler, bu temel seslerden bir oktav kadar incesi şeklinde, daha ince seslerde de az önce bahsettiğimiz temel yani esas olan seslerin genel olarak iki oktav incesi şeklinde elde edilirler. Gövdesi silindir şeklinde olan klarnette elde edilmiş doğuşkanlar ise tek sayılı olmaktadır. Üçüncü çizgideki Si sesi klarnetin en kalın sesi, daha doğrusu yazılı anlamda en kalın sesi olarak bilinen Mi sesi, dudak ve aynı zamanda nefes ayarı yardımı ve ayrı olarak perde yardımıyla çıkartılan üçüncü doğuşkandır.

Klarnetin Tınlama Bölgeleri

Klarnetin 4 tınlama bölgesi vardır. Bunlar;

  • Kalın ses bölgesi
  • Kötü sesler
  • Orta ses bölgesi
  • İnce ses bölgesi şeklindedir.

Kısaca bunları tanımlayacak olursak;

  • Kalın ses bölgesi: En kalın ses olarak bilinen, Mi’den Fa Diyez notasına kadar gelen bölgedir.
  • Kötü sesler: Sol notasından Si Bemol notasına kadar olan bölgedir.
  • Orta ses bölgesi: Bu bölge sesin kulağa en güzel gelen bölgesidir. Si notasından Do notasına kadar gelen bölümdür. Bu bölgenin bir diğer ismi de “klarino” olarak bilinir.
  • İnce ses bölgesi: İkinci ek çizgide bulunan,Do notasından sonra gelen ve daha ince seslerden oluşan bölgedir. Gür çalındığı zaman kulağa rahatsızlık verir. Çünkü sert seslerdir.

Yazımızın sonunda klarnet çalmak hakkında hala aklınıza takılan sorular varsa onların cevaplarını bulmak ya da ücretsiz deneme derslerimize katılmak için İzmir Klarnet Kursu olarak sizleri Art’n More Sanat Atölyesi‘ne bekliyoruz!

Telefon: 0507 095 82 27

Adres: Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A
Bornova / İzmir

Ücretsiz Deneme Dersleri İçin Arayın!

Comments are closed.