Art'n More
Gitar Satın Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Klasik Gitar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Gitar Kursu İzmir ailesi olarak bugünkü konumuz gitar satın alırken dikkat edilmesi gerekenler.Bir enstrümana başlarken ya da enstrümanınızda değişiklik yapmak istediğinizde düşünülen en büyük sorulardan birisi de enstrüman alırken     doğru seçimi yapabilmektir.  Günümüzde bir sürü farklı gitar markası bulunmakta ve kendinize en uygununu seçerken zorlanmaktasınız. “ Klasik gitar alırken nelere dikkat etmeliyim?” sorusunu sizler için başlıklar halinde bu yazıyı hazırladık.

 1-Bütçe Belirleyin

Şuanda olan piyasa durumlarına göre 50 $ dan başlamak üzere gitar fiyatları mevcuttur. Bu fiyata göre kendi bütçenizi ona göre ayarlayıp istediğiniz fiyattaki gitarlara yönelip daha iyi  bir araştırma yapabilirsiniz, bu sizin işinizi daha  kolaylaştırır.

 

2-Klasik Gitar Satın Alabileceğiniz Yerleri Belirleyin

Gitar satın alınabilecek birçok yer ve tercih olmasına rağmen, hangisinin daha güvenilir ve kolay ulaşılabilir olduğu belirlemek önemlidir.                               Klasik gitar satın alınabilecek yerleri sizin için aşağıda sıraladık;

  • Enstrüman satışı yapan mağazalar
  • e-Müzik mağazaları
  • İkinci el satın alma seçenekleri 
  • Luthierler

 

 

 

Enstrüman Satışı Yapan Mağazalar

Günümüzde, başta büyük şehirlerde olmak üzere, her ilde çalgı aleti satışı yapan mağazalar bulunmaktadır. Buradaki satıcılar konuya ticari yaklaşabildikleri gibi, aynı zamanda müzikle ilgili kişiler olduklarından, doğru yönlendirmeleri yapmaya çalışıyor olacaklardır.

Luthierler:

Luthier, çalgı imalcilerine verilen genel addır. Günümüzde, özellikle gitar üretimine odaklanmış çok kıymetli gitar imalcileri bulunmaktadır.

Luthierin bir çoğu, günümüz gitarcılarının şahsi lüzumlarını giderecek çözümler önererek, size has üretilmiş gitarlar edinmenize takviyeci olacaklardır.

Enstrüman Mağazaları:

Günümüzde, başta büyük kentlerde olmak üzere, hemen hemen her şehirde çalgı satışı yapan mağazalar bulunmaktadır. Buradaki satıcılar mevzuya ticari yanaşabildikleri gibi, aynı zamanda müzikle alakalı şahıslar olduklarından, doğru manipülasyonları yapmaya çalışıyor olacaklardır.

e-Müzik Mağazaları:

Büyük müzik mağazaları başta olmak üzere, internet üzerinden alışveriş yapabileceğin, bir çok mağaza mevcut. Tabi ki, bulunduğun lokasyondan kaynaklı iyi markalara erişemiyorsan, seçim edeceğin bir alternatif olabilir.

Aksi taktirde e-müzik mağazalarından gitar almanı önermiyoruz. Zira, aynı marka ve model iki gitar arasında bile ses değişiklikleri var iken, tınısına bakmadığın bir gitarı alıyor olmak, memnuniyetsiz neticeler doğurabilir.

İkinci El Satın Alma Seçenekleri:

Öbürlerinin yanı sıra, ikinci el gitar satın alma alternatiflerinin de olduğunu öğrenmelisin. İkinci el gitar satın alıyor olmanın en bedelli kısmı, daha az ağaç kesilmesine katkı sağlıyor olmandır.

Ayrıca evvelki sahibi veya sahipleri tarafından iyi korunmuş ve senelerce çalınmış gitarlar, kullanılan ağaçların nem oranı belli bir balansa erişeceğinden, ses renginin oturduğu bir gitara sahip olmanızı sağlayacaktır.

İkinci el çalgılar basit satılabilmesi ismine, neredeyse mağaza maliyetlerinin yarısı kadar maliyetlendirilmektedirler. Ayrıca, çalgı satışı yapan mağazaların kimileri, konsinye ismi verilen usulle, ikinci el gitar satışı yapmaktadır.

3 – Gitar Seçimi Konusunda Yardım Alın

Gitar tercihi yapmaya çalışırken tereddütlük yaşıyorsanız ve doğru tercihi yapabileceğinizi düşünmüyorsanız etrafınızdan takviye alın.

Öncelikli olarak etrafınızda gitar tecrübesine güvendiğiniz şahısları tanımlayarak işe başlayabilirsiniz. Değişik şahısların bu mevzudaki tekliflerini bir araya getirmek verimli olacaktır. Olasıysa bu güne kadar birden fazla gitar sahibi olmuş şahısların görüşlerini daha ciddiye alabilirsiniz.

 

 

4 – Önerilerimiz

Gitar tercihini tek başına yapma mevzusunda kararlıysanız, altta sıraladığımız mevzulara dikkat etmeye çalışarak, doğru gitarı seçmeye bir adım daha yanaşabilirsiniz.

a -) Klavye:

Satın alacağınız gitarın bileşenlerinden biri olan klavyede, birbirinden değişik ağaçlar kullanılmaktadır. Belli bir standartın üstündeki gitarların klavyelerinde, abanoz ve gül ağacı gibi, yoğunlukları fazla ağaçlar kullanılmaktadır.

Klavyede kullanılan ağaçlar, zaman içerisinde, nem balanslarının değişmesinden ve tellerin uyguladıkları güçten kaynaklı olarak, eğilerek formlarını kaybedeceklerdir. Dolayısıyla, satın almayı düşündüğünüz gitarın, klavyesinde kullanılan ağaç cinslerini bilmeye ve abanoz ve gül ağacı gibi yoğunluğu fazla olan ağaçları seçim etmeye çalışmalısınız.

Günümüzde bir çok marka, ürettikleri gitarların yanında, imallerinde kullanılan ağaçların cinslerini belirttikleri minik broşürler vermektedir. Bu broşürleri müzik mağazalarından arz edebilirsiniz. Aynı zamanda satın almayı düşündüğünüz markaların web adreslerini ziyaret ederek de bu bilgilere erişmeniz muhtemel olabilir.

b-) Göğüs- Ses Tablası:

Bayağı gitarların, en ehemmiyetli bileşenlerinden biri de ses tablasıdır. Ses tablasına, göğüs de denmektedir. Sesin yüksekliğini ve rengini tanımlama mevzusunda öbür bileşenlere göre daha öncelikli yere sahiptir.

Muhakkak standartta ki gitarların bir çoğunda, ağırlıklı olarak ladin ve sedir türü ağaçlar kullanılmaktadır. Özellikle sık dokulu olan ladinlerin titreşim müddetleri oldukça uzun olabilmektedir.

Almayı düşündüğünüz gitarda, yüksek ve uzayan sesler istiyorsanız, ses tablasının sık ve kumpaslı dokulu olmasına dikkat edebilirsiniz.

c-) Akort Mekanizmaları

Gitar satın alırken bir çok insanın göz arkasını ettiği mevzulardan biri de akort mekanizmalarıdır. Emin bir standardın üstündeki mekanizmalar, dişli rakamları ve kullanılan malzemelerin niteliğinden kaynaklı olarak, duyarlı akort yapabilmenizi sağlamaktadırlar.

Akort mekanizmaları 10-15 $ dan başlayıp 1000$ ‘ın üstünde maliyetlere kadar çıkabilmektedir. Bütçeniz dâhilinde aldığınız gitarın, akort mekanizmasının nitelikli markalara ait olmasına dikkat edebilirsiniz. Ayrıca gitarınıza ayırdığınız bütçenin yanı sıra, akort mekanizmalarına da emin bir bütçe ayırmanızı öneririz.

 

d-) Bileşim Noktaları

Unutmamalısınız ki, sıradan gitar bir çok ahşap malzemenin bütününden  oluşan mühendislik ve ustalık isteyen bir çalgıdır. Değişik cinslerdeki ağaçlar bir araya getirilirken, emekçilikten kaynaklanan kusurlar olabilmektedir.

Satın alacağınız gitarın, en başta klavye ve gövde sentez noktalarını ve ardından tüm sentez noktalarını dikkatle araştırmalısınız. Sentez noktalarındaki gözle görülebilen vernik çatlakları, o bölgelerdeki ayrışmaların işaretçisi olabilir.

Bu gidişat zaman içerisinde ciddi problemlere neden olacaktır. Gitar satın almadan evvel tüm sentez noktalarını hakimiyet ederek, her hangi bir açılma veya vernik çatlağı olup olmadığını hakimiyet etmenizde fayda var.

e-) Tel Yüksekliği:

Tellerin klavye arasındaki mesafe tel yüksekliğini bildirmektedir. Sıradan gitarın rahat icra edilebilmesi için tel yüksekliğin fazla olmaması önemlidir.

Sıradan gitar üreticileri, gitarların ses yüksekliğini fazlalaştırmak yerine, yüksek eşikler kullanma meylindedirler. Dolayısı ile alacağınız seri yapım gitarların bir çoğunda tellerin klasikten yüksek olduğunu göreceksiniz.

Bu mevzuda satıcıdan dayanak alarak, gitarınızın yanında, değişik yüksekliklerde, birden çok alt eşik satın alabilirsiniz.

f-) Perdeler:

Perdeler ses frekanslarının doğru üretilmesini sağlamak ismine, muhakkak hesaplamalar güzergahında klavyeye çakılmaktalar. Günümüzde bir çok gitar üreticisi bu mevzuda dikkatli olmasına karşın, kimi gitarlarda mm’relik kusurlardan kaynaklı entonasyon geçim problemleri yaşanmaktadır.

Satın alacağınız gitarda bu tip bir problemi anlama mevzusunda tuner kullanmak destekçi olacaktır. Aynı notanın iki veya üç ayrı oktavını da tuner göstergesinde aynı frekansı sağlıyor olması gerekmektedir.

Gitar çalmaya yeni başlayacak iseniz, bu mevzuda takviye almanız gerekebilir. Size en uygun öneriyi luthierler yapıyor olacaktır.

g-) Çizikler ve Ezilmeler:

İkinci el gitar alma alternatiflerini değerlendiriyorsanız, satın alacağınız gitarlarda bazı çiziklerle karşılaşmanız mümkündür. Çok derin olmadıkça bu çiziklerin pek bir önemi olmadığını söyleyebiliriz.

Çizikler, gitarın sesi üzerinde tesire sahip değillerdir. Fakat derin çizikler ve ezilmeler zaman içerisin de, gitarda kullanılan ahşap yüzeylerin nem balansını negatif etkileyerek ses başkalaşımlarına ve çatlamalara neden olabilirler.

h-) Koruyucu Kılıf:

Satın alacağınız gitarın, özellikle taşıma esnasında dış faktörlerden korunması için, kılıfa ihtiyacınız olacak. Çoğunlukla yeni alınan gitarlarla beraber kolay yapılı ince kılıflar verilmektedir. Bu kılıflar, genellikle gitarı korumak için yeterli değildir.

Piyasada bir çok marka ve modelde gitar kılıfı bulunmakta. Bütçeniz dahilinde bu kılıflardan, suya ve darbeye dayanıklı modeller seçmenizi öneririz.

 

Ücretsiz Deneme Dersleri İçin Arayın!

Comments are closed.