Art'n More
GİTAR KURSU

GİTAR KURSU

Gitar Kursu İzmir olarak bugün sizlere gitarın kısımları ve gitar çeşitlerinden bahsedeceğiz.Daha ayrıntılı bilgi için dilerseniz  gitar kursumuzu ziyaret edebilirsiniz.

GİTARIN KISIMLARI

1- Sap: Gitarın klavyesinin de bulunduğu kısımdır. Bu klavyede perdeler bulunur. Klasik gitardan hem kalınlık hem de genişlik açısından daha ince olan elektro gitar klavyesi ise genelde 18 ile 24 arasında perde sayısına sahiptir. Genellikle sapın içinden truss rod adı verilen bir metal ayar çubuğu geçer. Zamanla eğilebilen bu sap, bir vida yardımı ile eski haline geri getirilebilir. Akort burguları en uçta bulunur ve genellikle metal bir aksama sahiptir.
2- Köprü: Gitarda telleri gövdeye bağlayan kısımdır. Zamanla değişim geçirmiş olmakla beraber, değişik çeşitleri de mevcuttur. Köprü, sabit ya da oynar olabilir. Oynar köprülü gitarlarda köprü bir kol (tremolo kolu) yardımı ile ileri geri hareket ettirilebilir. Bu ileri veya geri harekette köprüye bağlı olan teller gerilir ya da gevşer. Tellerin gerilip gevşemesi telden çıkan sesi etkileyeceğinden gitardan farklı notalar elde edilebilir. Köprüler genelde metalden yapılır. Köprünün baz ayarlarına dikkat edilmelidir, tellerden birinin kopması halinde elektro gitar geri dönüşü olmayan hasar görebilir.
3- Eşik: Gitarın sapında, telleri akort burgularına gitmeden önce sonlandıran kısımdır. Genelde ucuz gitarlarda plastikten oluşur. Ayrıca kemikten veya farklı malzemelerden yapılanlar da mevcuttur.
4- Manyetik: Elektro gitarda veya manyetik takılmış klasik ya da akustik gitar da teldeki titreşimlerin algılandığı kısımdır. Manyetik alanda telin titreşiminin içerideki bir sargıda akım oluşturması prensibi ile çalışır. Çift halinde ya da tek olabilir. Bazı manyetikler amplifikatöre çıkış sağlamadan sinyali yükseltebilirler.
5- Pasif manyetikler: Ses titreşimlerini elektrik sinyaline herhangi bir elektronik değişime uğratmadan dönüşmesini sağlayan manyetik türüdür. En sık kullanılan manyetik türü olup, sesin tınısı (frekans cevabı) sadece manyetiğin bazı fiziksel özelliklerine (yüksekliğine, mıknatısına, sargısına) bağlıdır.
6- Aktif manyetikler: Bu manyetikler ses titreşimlerini bazı elektronik devreler ile bozulmaya uğratan manyetiklerdir. Sinyali, içerisindeki güç kaynağını (genelde bu bir pildir) kullanarak pre-amp ile güçlendiren, aktif filtrelerle ve gömülü equalizerlar ile sinyalin özgününden farklı olarak enstrümandan çıkmasını sağlayan manyetiklerdir.
7- Tremolo kolu: Tremolo kolu, gitarın eşik bölümünün bitiminde bulunur. Bu kolu öne veya arkaya gevşeterek tellerden farklı ses çıkartılması sağlanır. Klavye yönüne doğru gevşetilerek kalın, eşik yönüne gevşetilerek daha ince seslerle efekt elde edilebilir.

GİTAR CESİTLERİ NELERDİR?

1)Klasik Gitar: Kullanım açısından en popüler gitar çeşididir. Üzerinde 6 teli bulunur. En kalın üç tel ipek üstüne sarmalanmış çelikten, alt üç tel ise naylondan üretilir. Klasik gitarda sağ elin önemi çok büyüktür, bu elin hareketlerine göre gitarda çeşitli ritm kalıpları üretilir.

2)Akustik Gitar: Görüntü itibariyle klasik gitarla çok büyük oranda benzerlik göstermektedir. En belirgin ayrılığı ise tellerin farklılığı denilebilir. Akustik gitarda da 6 tel bulunmasına rağmen, bu gitarda en kalın 3 tel sarımlı çelik, en ince 3 tel ise düz çelikten yapılmaktadır.  Akustik gitar genellikle Caz, Blues, Rock gibi müzik türlerinde tercih edilmekte ve pena ile çalınmaktadır. Sesi  klasik gitara göre daha parlak bir ton vermektedir.

3)Elektro Gitar: Bu gitar çeşidinde ses, tellerin  üzerinde bulunan manyetik akşamların, titreşimi elektrik akımına çevirmesiyle oluşur. Manyetik aksam sayesinde elektrik akımına dönüşen ses amfi  adı verilen bir cihaz yardımıyla sese dönüşür. Elektro gitarda sesin elde edilebilmesi için mutlaka amfi kullanılması şarttır. Klasik gitar ve akustik gitardan farklı olarak elektro gitarın üzerinde tremolo kolu, ton ve ses ayarlarının yapılacağı tuşlar, switch gibi bölümler bulunur.

4)Bas Gitar: Görüntü ve yapısal olarak elektro gitar ile birebir benzerlik göstermektedir. Bas gitar ile elektro gitar arasındaki fark, bas gitarın sesinin elektro gitardan 1 oktav daha pes olmasıdır. Bas gitarın 4-5-6-7-12 telli türleri bulunmaktadır.

5)Lap Steel Gitar: Hawaii’ye özgü bir gitar çeşididir. Bu gitar çeşidinin 6-7-9 telli türleri mevcuttur. Diğer gitar türlerinde sağ el daha işlevsel olsa da bu gitar türünde sol el daha aktif olarak kullanılmaktadır. Bunun sebebi ise sol ele takılan bir metal  aparat sayesinde icra edilmesinden kaynaklanmaktadır.

6)7 Telli Gitar: 7 telli gitar ile klasik gitar arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Bu gitar çeşidinin tek farklı klasik gitardan fazla 1 teli bulunmasıdır. Bu fazladan olan 1 tel, en kalın yada en ince ses olarak gitara eklenebilmektedir.

7)12 Telli Gitar: En çok blues ve rock tarzı müziklerde kullanılır. Genellikle eşlik gitarıdır, solo kullanım için çok uygun bir gitar türü değildir. Gitar çalmaya yeni başlanacak ise daha farklı bir gitar çeşidinden başlamak daha faydalı olacaktır.

8)Weissenborn Gitar: Bu gitar çeşidinin 5 bin kopya olarak üretildiği bilinmektedir, aslında bir nevi lap slide gitardır.  Weissenborn gitarlardan kaç tanesi orijinal kopya, kaçı zarar görmeden ve değişikliğe uğramadan günümüze kadar gelmiş henüz bilinmemektedir.

9)Jazz Gitar: Geniş bir gövde yapısına sahip, caz müzik türünde sıkça kullanılan bir gitar çeşididir.

GİTAR NASIL AKORT EDİLİR?

Gitarı Kendi Sesleriyle akortlamak: Bu akort etme stili doğru bir ses alabileceğiniz bir yer yoksa gitarın en üst telinin doğru akortlandığı farz ederek kullanılabilir. En üst tel doğru akortlandığı için bu sesi referans alarak diğer sesleri akortlayabiliriz. Bunları madde madde şu şekilde sıralayabiliriz;

* E telinde beşinci perdeye basılmasıyla birlikte boşta olan telin A notası elde edilir.
* A telinde  beşinci perde basılmasıyla ise boş tel D sesi elde edilir.
* Kaldığımız D telinde  beşinci aralığa basıldığında alttaki boş G teli akort edilir.
* G teline geçildiğinde dördüncü aralığa basarsak alttaki boş B teli akort edilebilir.
* B telinde yine beşinci perdeye basılmasıyla birlikte alttaki boş tiz E teli doğru akort edilebilir.
* Gitarımız akort etmemizin ardından sonra tüm telleri ayrı ayrı kontrol etmemiz gerekiyor.

 

xi2eg5n

 

İZMİR GİTAR KURSUNUZA NASIL ULAŞABİLİRİM?

Gitar konusunda uzman eğitimcilerle çalışan kurumumuza ; internet aramaları yoluyla,info@artnmoreizmir.com  adresinden veya 0507 095 8227 numaralı telefondan ulaşabilir,fiyat alabilir ve ücretsiz deneme dersi için randevu alabilirsiniz.

Ayrıca sadece Bornova’dan değil İzmir’in diğer ilçelerinde ikamet edip “Gitar kursu İzmir Buca”,’’İzmir Gaziemir gitar kursu,’’Gitar kursu İzmir Karşıyaka’’ şeklinde aratıp kursumuzu tercih eden bir çok gitar öğrencisi de bulunmaktadır.Kursumuza kayıtlar sürekli olarak devam etmektedir.

Ücretsiz Deneme Dersleri İçin Arayın!

Comments are closed.