Çelloda Sıklıkla Yapılan Hatalar Nelerdir?
Çello çalmaya başladığımız ilk dönemler, fark etmeden, dikkat etmeden, doğru yönlendirmeler olmadan bazı kötü alışkanlıkları ilerlettiğimiz dönemlerdir. Çello çalarken yaptığımız bu yanlışlar, nedeni ne olursa olsun o enstrümanda ilerlemenize ve seviye atlamanıza oldukça engel olacaktır.
Bu yüzden biz de sizler için bu yazımızda çelloda yaptığımız, en çok denk geldiğimiz o hatalardan bahsedeceğiz. Siz de çello çalmak istiyor ya da hayal ediyorsanız bu yazımıza mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.
Yapılan En Sık Hatalar
Yanlış Boyut Tercihi
Gerçek anlamda ilerleme elde edebilmek için eşit çalma alanına olmalısınız. Düşünürsek, büyük elleri olan insanlar küçük ellere sahip olan insanlara göre burada avantaja sahiptirler.
Bir enstrümanı her zaman boyutlandırabilirsiniz. Fakat yeni başlayan bir kişi yanlış boyutta bir çello ile karşı karşıya kalırsa yaşayacağı hayal kırıklığının üstesinden biraz zor gelebilir. Çoğu kişi bir derse geri dönüp daha küçük enstrümanı sevmediğini söylemez. Aksine, daha küçük bir çello çalmanın oldukça kolay olduğunu söylemek adına derse geri döner. Bu yüzden de o heybetli görünümünden dolayı tam boy çello almaktansa kendi bedeninize uygun bir çello seçerek derslere başlamanız oldukça faydalı olur.
Hatalı Yay Tutma Pozisyonu
Yay dendiği zaman aklınıza her zaman, kolunuzun ya da elinizin bir uzantısı olduğunu getirin. Yayı tellere sürdüğünüzde de saçın tellere iyi bir şekilde yapıştığını hissedin.
Yay tutma pozisyonu sırtınızdan ve omzunuzdan başlar. Omuz ve dirsek yüksekse, özünde yay kılına girmesi gereken bütün doğal ağırlığı kestiğiniz anlamına gelir.
Yay eliyle esnek olmak da oldukça önemlidir. Nüans dediğimiz olayın asıl noktası burasıdır. Örneğin küçük bir çocuğun el sallamasını izlediğinizde oldukça rahat ve esnek bir el ve bilekle hareket ettiğini görürsünüz. İşte bileğin de hareket etmek istediği en doğal hali budur. Tüm bu kurallar yay tutma için de geçerlidir. Bileğinizin esnek olmasına özen gösterin. Esnek bilek demek düzgün bir yay değişimi demektir. En önemlisi de sürekli pratik yapmadan doğru bir yay tutumu elde edemezsiniz.
Yanlış Pozisyonda Çello Tutuşu
Çello çalarken az önce de bahsettiğimiz gibi yayı kolunuzun, elinizin bir uzantısı haline getirmelisiniz. Şimdi aynı kuralı çello çalarken de, çelloyu vücudunuzun bir uzantısı haline getirmeyi uygulamak. Çellonuz da sizin fiziksel özelliğinize uygun şekilde ayarlandıysa her zaman bir adım öndesiniz demektir.
Bedenimizin daha rahat olacağına farkına varmamızı sağlayan bazı teknikler vardır. En önemlisi nefes almakla ilgilidir. Nefes alırken derin nefes alın ve omuzlarınızın, kollarınızın da yükselmesine izin verin. Verirken de oldukça derin nefes vererek omuz ve kollarınızın oldukça alçalmasına izin verin.
Çello Kursu İzmir ailesi ile çello eğitimini en doğru ve en güvenilir şekilde öğrenin. Alanında donanımlı eğitmenlerimiz sayesinde çello öğrenek isteyen her öğrencimize doğru ve kaliteli eğitimlerle her zaman ışık tutup bu süreçte de her an destek olmaya devam ettik. Gelin sizlerle de kaliteli eğitim sürecini beraber yürütelim.