Art'n More
Bağlama ve Ötesi

Kültürümüzün en önemli olgularından birisidir bu çalgı. Anadolu’ya ait çok önemli bir olgudur.  Yıllardır ve günümüzde hüznümüzü dinleyen ya da dinleten sevincimize ortak olan, derdimizi en iyi şekilde karşı tarafa yansıtan ve bunu Anadolu insanına özgü tınılarla en iyi şekilde veren bir çalgıdır. Yurdumuzda kimi kültürlerde çalgı olmanın ötesine bile geçmiş olan bu enstrüman Alevi-Bektaşi töresinde ibadette kullanılan “ Telli Kur’an” ismini alan, ona gösterilen ve yüklenen bu anlam ile evlerde her zaman yerden yükseğe, duvara asılan saygı gören bir enstrümandır.

Bu yazımızda kültürümüzde bu kadar önemli olan bu çalgıyı size merak ettikleriniz ile tanıtmayı hedefledik.


Sizden Gelen sorular

  • Herkes Bağlama Çalabilirmi?

Bağlama çalım tekniği ve kendine özgü ses tınısı ile Anadolu insanına en yakın ve onu en iyi tanımlayan entrümandır. Bağlama çalabilmek için her hangi bir yaş sınırı, eğitim seviyesi ya da başka bir durum gibi özel gereksinimler gerekmemektedir. Gereken tek şey yeterli ve düzenli çalışma ve bu işi yapmayı gerçekten isteyen bir birey. Bağlamaya ilgisi ve hevesi olan herkes yeterli ve düzenli çalışmayı sağladığında bu enstrümanı çalmayı başarabilirler.

Gerekli isteği kendinizde görüyor iseniz  daha sonrasında belli aşamalar ve gereksinimler vardır. Bunların başında istikrarlı pratik yapmak gelir. Pratik bu öğrenme işinin en önemli olgusudur. Sıkılmadan aynı egzersizi dakikalara saatlerce pratik yapmak gerekebilir. Bu yüzden sıkılmadan devam etmek çok önemlidir.

 

  • İyi Öğretmen Desteği

Ders alacağınız kişinin tecrübesi  ve çalgısına olan hakimiyeti size aktaracakları açısından çok önemlidir. Bu sebeple hem işinde uzman hem de aktarım kabiliyeti yüksek kişiler ile çalışmalısınız. Hedeflerinizi ve çalışma programınızı eğitmeniniz ile birlikte belirlemelisiniz

 

  • Düzenli Katılım

Düzenli pratik olduğu kadar bu öğrenim işinde derslere düzenli katılım çok önemlidir. Düzenli katılım sistematik ve programlı öğrenmeyi beraberinde getirir. Araya zaman koyduğunuzda düzenli katılım sağlamadığınızda öğrenim işi ciddi şekilde aksamaktadır.


 

Bağlama Türleri Nelerdir?

Türk Halk Müziğinin en yaygın enstrümanı  olan bağlama yörelere ve boyutlarına göre farklılı gösteren bir enstrümandır.  Bağlama ailesinin tüm üyeleri gövde, göğüs ve sap olmak üzere 3 temel bölümden oluşur. Bölümlerinin büyüklükleri uzunluk ve kısalıklarına göre değişik isimler alan bağlamanın geniş bir ailesi bulunmaktadır.  Bağlama ailesinin sınıflandırmak istersek iki temel esası ölçüt alabiliriz. Yapılışlarına ve boyutlarına göre.

Yapılışlarına göre ayırmak gerekir ise; Yaprak bağlamalar ve Oyma bağlamalar olarak iki temel başlıkta toplayabiliriz.

Boyutlarına göre sınıflandırmak gerekir ise;

Meydan sazı; Bağlama ailesinin en büyük sazıdır, 32 adet perdesi ve çok büyük bir gövdesi bulunur.

Divan sazı; Meydan sazının çok büyük teknesine alternatif olarak çıkan bu bağlama yine diğer sazlara göre büyük teknesiyle dikkat çeker. Bu bağlama ile daha çok bozlaklar icra edilir.

Çöğür; 15 perdeye sahip bir bağlamadır.

Tambura; Kısa sap bağlama olarak da adlandırılan bu bağlama en sık kullanılan bağlamalardandır.

Cura; Bağlama ailesinin ebat olarak en küçük bireyidir. Kendine özgü tınısı ile dinlemesi keyif veren bir enstrümandır.


Bağlama Çalmayı Öğrenme Süresi Ne Kadardır?

Bu sorunun net cevabı olmamakla birlikte öğrenciden öğrenciye ve çalışma şekillerine göre farklılıklar göstermektedir. Düzenli çalışma ortamı sağlandığında temel eğitim süresi yaklaşık 4 ay sürmektedir.

Bu süreyi etkileyen kavramlar; Zaman ayıramama, parmak yapısı, fiziksel etkenler, öğrenme isteği gibi kavramlardır.


En Bilindik Bağlama Ustaları Kimlerdir?

Muzaffer SARISÖZEN , Muharrem ERTAŞ, Neşet ERTAŞ, Erkan OĞUR, Ruhi SU, Erdal ERZİNCAN, Arif SAĞ en bilindik bağlama üstadlarıdır.

Bağlama kursu fiyatları İzmir de çok ugun değildir.Ancak biz sizlere aldığınız eğitimle orantılı en uygun fiyat garantisini vermekteyiz.

Bağlama ile merak ettiğiniz daha nice sorular için ERGENE MAHALLESİ 550 SOKAK NO:70/A BORNOVA da sizleri bekliyoruz. Ayrıntılı bilgi almak için 05070958227 numaralı telefonumuzdan bize ulaşabilirsiniz.

İzmirde özel bağlama dersi veren kurumlar arasında en doğru sonuç alabileceğiniz kurumun kesinlikle biz olduğunu görmeniz için mutlaka ücretsiz deneme derslerine katılınız.

Saz Dersi İzmir Bornovaya ulaşımda oldukça kolaydır.Bayraklı,Karşıyaka,Mavişehir,Buca,Hatay,Balçova ve Narlıdereden ulaşım İzmir’in en merkezi yerine Çok kolay

Bağlama Dersi İzmir Bornova

 

 

 

 

 

Ücretsiz Deneme Dersleri İçin Arayın!

Comments are closed.