Art'n More
Bağlama Akordu Nasıl Yapılır?

Bir müzik aleti çalmak istiyor iseniz ve bu işe ilk adımı atmış ve başlamış iseniz çaldığınız enstrümanı akort etmeyi kesinlikle öğrenmelisiniz.  Bu kural bağlama eğitiminde de aynen geçerlidir.

Akort nedir?

Öncelikle bu konuya değinmeden ve giriş yapmadan önce akort nedir ve akort etmek ne anlama gelir gibi soruları cevaplamamız gerekir.

Bir müzik aletinin çalınması sırasında vermesi gereken seslerin, notaların doğru olması için yapılan işleme akort adı verilir. Akor ve akort kavramları birbirleri ile karıştırılmaması gereken iki ayrı kavramdır.

Akort yaparken bize yardımcı olması adına bir müzik aletinden referans olarak sesleri alabiliriz. Tabii referans aldığımız müzik aletinin akordunun tam olarak doğru olduğundan emin isek bu işlemi gerçekleştirmeliyiz. Fakat referans alabileceğimiz bir müzik aletimiz yok ise teknoloji çağında bu bize herhangi bir sıkıntı yaşatmamalı. Bir akort cihazı temin etmek bizim işimizi akort yapma konusunda oldukça ama oldukça kolaylaştıracaktır. Ve başlangıçta alışkanlık sağlaması açısından akort aleti kullanmak alışkanlık kazanmanız açısından size büyük yarar sağlayacaktır.

Bağlama Akordu Nasıl Yapılır?

Bu konu akordunu yapacağınız bağlamaya ve düzene göre farklılık göstermektedir.

Kısa sap bağlamada teller genel olarak bağlama düzenine göre akort edilir.

  • La (Alttaki üç tel)
  • Re(Orta iki tel)
  • Mi(Üst üç tel)

Uzan sap bağlamada ise teller genel olarak bozuk düzene göre akort edilir.

  • La(Alt tel)
  • Re(Orta tel )
  • Sol (üst tel)

Bağlama akordunda nota isimleri referans olarak kullanılır. Referans notalar teller arasındaki ses farkını bilmek için kullanılır. Bağlama akort edilmeden önce belirlenen karar sesine göre teller bu referans sesler aralarındaki ses farkına göre diğer teller akort edilir.

Bir akort programı kullanmanız size büyük kolaylık ve serilik kazandıracaktır.

Eğer ki internette “Bağlama Dersi İzmir Bornova” gibi aramalar yapıyorsanız kesinlikle en doğru adrestesiniz.Mutlaka bağlama hakkında en doğru eğitimi almak için ücretsiz deneme derslerimize katılın.

Ücretsiz Deneme Dersleri İçin Arayın!

Comments are closed.