Hepimizin tanıdığı fakat pahalı ve büyük bir çalgı olması sebebi ile birçoğumuzun sadece konserlerde görebildiği bir çalgıdır piyano.Genel itibarı ile eskiden piyano bulunan evler sadece zengin insanların yaşadığı evler olarak nitelendirilse de günümüzde piyanoyla ilgilenen tüm kesimden insanların evlerinde bu çalgıyı bulmak çok olasıdır. Günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile birlikte eskisi kadar pahalı olmayan bu enstrüman kalitelerine göre 1500 TL civarlarından başlayarak satışa sunulmaktadırlar.
Özellikleri Nelerdir?
Bu enstrümanın tarihi yaklaşık olarak günümüzden 300 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Dünyada bilinen ilk piyano İtalya’nın Floransa şehrinde yapılmıştır. Yapım yılı 1700 olup ustası “Bartolomeo Cristofori” isimli kişidir. Piyano daha sonraki yıllarda gelişerek günümüze kadar güçlü varlığını devam ettirmiştir.
Hem tuşlu hem vurmalı çalgı özelliği gösteren bu enstrüman tuşlu çalgılar sınıfında yer almaktadır.
En çok merak edilen özelliği ise tuş sayısıdır. Piyanoda toplam 88 adet tuş bulunmaktadır. Beyaz tuşların sayısı 52 siyah tuşların sayısı 36 adettir. İlk tuşu LA son tuşu DO notasıdır.
Tuşların yanı sıra çalım teknikleri açısından bir de pedallar bulunmaktadır. Hem el hem de ayak kullanarak çalınan bir enstrümandır.
En çok kullanıldığı müzik tarzları caz ve klasik müziktir.
Dünyada en yaygın olarak kullanılan enstrümanlar arasındadır.
Elektronik olmayan akustik piyanolarda ses üretimini gerçekleştiren mekanizma çekiç mekanizmasıdır.
Çekiç Mekanizması
1-Tuşlar
2-Tuş Mekanizması
3-Şövale
4-Eşapman Ayar Mekanizması
5-Çekiç Kenar Vidası
6-Tekrarlama Vidası
7-Çekiç Sapı
8-Tekrarlama Kolu
9-Çekiç Başı
10-Çekiç Yakalayıcı
11-Susturucu Kiriş Çatalı
12-Susturucu Kirişi
13-Susturucu Kaşığı
14-Susturucu
15-Tel
16-Madeni Plaka
17-Zımba
18-Akord Çivisi
19-Çivi Yatağı
Piyanonun ses çıkarmasında ki ilk hedef tuşlara basmaktır. Tuşa basım ile birlikte tuşa bağlı olan keçe kaplı çekiç bağlı olduğu tele vurur. Çekicin tele vurması ile birlikte çıkan sesi eğer elimizi tuştan çekmez isek uzatmak mümkündür. Elimizi tuştan çektiğimizde telin titremesini sesin uzamasını engelleyen damper devreye girer ve sesi sonlandırır. Çıkan sesin daha yüksek seviyede çıkması için köprü adı verilen mekanizma ile ses tahtasına iletilmesiyle olur. Pedallar sayesinde elimizi tuştan çekmeden sesi uzatmak mümkündür. Genel olarak piyanonun çalışma mekanizması böyledir.
Piyano eğitimi önemli bir konudur.Eğer google’de Piyano Dersi İzmir Bornova ya da Piyano Kursu İzmir Bornova gibi araştırmalar yaptıysanız bilin ki İzmir deki en doru adrestesiniz.