Bu yazımızda müzik aleti çalmaya başlayanların akıllarını kurcalayan sorulardan bir diğerini yanıtlıyoruz. Bu soru müzik aletini çalmayı öğrenme süresi, bir müzik aletinde başarılı olabilmek, iyi bir performans sergilemek için gereken süre. Bu süreyi belirleyen etkenleri tek tek sıralayacağız.
Özellikle son zamanlarda gitar kursuna gelen öğrencilerimiz sık sık sorduğu bu soru, bizi bu yazıyı yazmaya yönlendirdi.
Ayrıca ne kadar zamanda çalarım diyenler için bonus olarak Koreli ufaklıkların videosu gelsin, eminiz bu ufaklıklar ne kadar sürede çalarım diye düşünmeden çalıştılar ve şimdi çalıyorlar!
Sürekli bir yerlere bir şeylere yetişme çabasındayız, her sonucu düşünüyoruz fakat sonuca giden yola pek fazla bakmıyoruz bu da bizi gereğinden fazla aceleci hale getiriyor. Nereye yetişmeye çalışıyoruz?
Kendimize örnek aldığımız müzisyenler günün büyük bir kısmını müzik aletleriyle beraber geçiriyor, müzik aletlerini çalışarak, pratik yaparak, düzenli olarak bir program yapıp o programa bağlı kalarak çalışmalarını sürdürüyor ve bu sayede çaldıkları müzik aletleri konusunda başarılı oluyorlar.
Bir müzik aletine başlarken ilk akla gelen soru “ne kadar zamanda çalabilirim”. Eğer bu soruya net bir cevap alamazsak akla gelen ve sorulan diğer soru “ortalama olarak bir şey söylemeyemez misiniz ortalama ne kadar sürede çalabilirim?” yani bu elimizde istediğiniz ürün kalmadı denildikten sonra sorulan “hiç mi kalmadı” sorusu gibi?
Bir müzik aletini öğrenme süresi tamamen göreceli, tamamen kişiye bağlı bir süreçtir. Herkeste bu süre farklılık göstermektedir, kişiden kişiye değişkenlik gösteren bir şeyin kesin bir cevabı da bulunmamaktadır.
Öğrencinin bir müzik aletini çalmasını öğrenirken bu öğrenme süresini belirleyen unsurlar nelerdir?
1. Günlük Çalışma Süresi
2. Yetenek
3. İstek
4. Gelmek İstediği Seviye
Şimdi bu maddeleri tek tek açıklayalım. Bu arada bu maddelere uyarsanız çalmak istediğiniz müzik aletini olabildiğince kısa sürede çalmanız mümkündür.
1. Günlük Çalışma Süresi
Sadece bir müzik aleti çalarken değil, başarılı olmak istediğiniz her alanda günlük çalışma çok önemlidir. Başarılı insanlar her zaman bir program dahilinde çalışır ve günlük çalışma planına sadık kalarak çalışma yaparlar. Çalışmanın en önenmli unsuru sürekliliktir yani günlük olmasıdır. Bunu çok basit bir şekilde örnekleyebiliriz; 1 gün 24 saattir, 1 günde 24 saat boyunca zayıflamak için spor yapan biri başarılı olamaz, sadece kendini yorar fakat 24 gün boyunca 1’er saat spor yapan biri kilo verebilir ve başarılı olur. Oysa ki 2 örnekte de çalışma süresi 24 saattir fakat başarı arasında büyük farklılıklar vardır.
Unutmamak gerekir ki süreklilik ve düzenli çalışma bir müzik aletini öğrenmenin ve başarılı olmanın belki de %70lik kısmıdır! Bu konuyla ilgili özlü sözümüz bile vardır “Taşı delen suyun gücü değil damlaların sürekliliğidir” Başarılı olmak istiyorsak sürekliliğe yani düzenli çalışmaya yani günlük egzersiz yapmaya ihtiyacımız var. Her gün müzik aletiyle pratik yapan kişi en kısa sürede başarılı olabilecek kişidir.
2. Yetenek
Yetenek dediğimiz şey bir kimsenin bir şeyi anlama ya da yapabilme niteliğidir. Herkesin farklı yetenekleri bulunabilir fakat istek ve çalışma doğrultusunda yetenekler geliştirilebilir ve aynı şekilde geliştirilmeyen yetenekler de körelebilir. Kimisi spor yapmak için daha uygunken kimisi de müzik yapmak için daha uygundur fakat müziğe yeteneği olan bir kişinin spor yapamayacağı anlamına gelmemektedir.
Yetenekli olan bir birey, bir müzik aleti çalmaya başladığında yeteneği az olan bireye göre daha hızlı ilerleyecektir. Fakat en çok karşılaşılan problemlerden bir tanesi yetenekli bireylerin yeteneklerine güvenerek düzenli çalışma yapmamaları, çalışmalarını aksatmaları, nasılsa ben yetenekliyim yapabilirim diye düşünüp yeteneklerini köreltmeleridir.
Yetenek, istek ve düzenli çalışmayla birleşmediği sürece pek bir işe yaramayacaktır. Kesinlikle yetenekli kişiler düzenli çalışma yapmalı ve sürekliliği sağlamalıdırlar. Bu sayede özellikle müzik aletine başlangıç süresinde sıradan birine göre çok daha hızlı ilerleyebilirler.
3. İstek
İsteksiz şekilde bir müzik aletine başlamak, başarının önündeki en büyük engeldir, isteksiz olduktan sonra, aile baskısıyla veya birilerinin yönlendirmesiyle bir müzik aletini çalmaya çalışmak hiç bir sonuç vermeyecektir. İsteksiz olan bir birey çalışmalarını sürdürmeyecek ve çalmaya çalıştığı müzik aletinden kısa sürede çok daha kolay sıkılacaktır. İstekli olan birey ise çalışmalarını daha fazla zevkle yapacak ve başarısı garanti olacaktır.
İstekli olmak için kendinize bir hedef koymalısınız, çalmak istediğiniz bir şarkıyı hedef olarak seçmelisiniz. Kendinizi çalmak istediğiniz bir şarkıyı insanların karşısında gururla, özgüvenle en iyi şekilde çalarken hayal etmelisiniz. Bunun gibi şeyler istediğinizi arttıracaktır.
İstekli olan birey daha çok çalışacağı ve çalışmalarından daha az sıkılacağı için başarılı olacaktır.
4. Gelinmek İstenen Seviye
Müzik aleti çalmayı öğrenme süresinde bir diğer önemli unsur gelinmek istenen seviyedir. Çok basit bir şarkıyı çalmak sizin için yeterliyse bu süre daha farklı, çok zor bir şarkıyı çalmak sizin hayalinizse bu süre çok daha farklı olacaktır. Müzik aletinde beklentileriniz sizin öğrenme sürenizi belirleyecektir. Herkesin istekleri, beklentileri farklı olacağı için süre de bu değişkenlere bağlı olarak değişecektir.
Yukarıda saydığımız 4 önemli unsurla ilgili kendinizi değerlendirmelisiniz. Çalışmaya her gün vakit ayırır mısınız? Çalmak için sizce müzik konusunda temel de olsa bir yeteneğiniz var mı? Bir müzik aleti çalmayı gerçekten istiyor musunuz? Ne kadar isteklisiniz? Müzik aletinizde çalmak istediğiniz şarkılar neler, ne tür ve ne zorlukta şarkılar çalmak istiyorsunuz?
Bu soruları tek tek cevapladıktan sonra ne kadar sürede bir müzik aleti çalabileceğiniz konusu biraz daha netleşecektir. Müzik kurslarımızda da öğrencileri tanımak adına deneme ve tanışma dersleri yapılmakta ve soruların cevapları alınmaktadır. Sizin için de önerimiz bu soruları cevapladıktan sonra bir müzik aletinin dersini almaya başlamanız olacaktır.