Keman Dersi İzmir bu yazısında sizlereGam çalışması her enstrümanda olduğu gibi kemanda da etkinliği güçlendiren bir egzersizdir. Enstrüman üzerindeki notaların yerlerini beynimize iyi bir şekilde aşılar ve benimsetir. Müzik dediğimiz şey her zaman doğru ritim kalıpları ve doğru notalarla yapılır. Aksi takdirde müzikal bir yapı olmaz. Bu müzikal yapıyı meydana getirmek için tüm tonların kendine göre aldığı değiştirici işaretleriyle beraber gam çalışmaları yapılması gerekir.
Keman Üzerinde Gam Çalışması Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir?
- Öncelikle hangi eser ya da parça çalınacaksa ton bulunup belirlenir. Ardından hangi değiştirici işaret aldığı tespit edilir. Tonun temel sesleri olan 1, 3 ve 5. Sesleri saptanır.
- Keman üzerinde bulduğumuz tonun başlangıçtaki kalın sesinin yeri bulunur. Bulduğumuz kalın sesin oktav ince sesine kadar olan sesleri birlik notalar ile çekerek ve iterek ilerlenir. Aynı şekilde başlangıç bas sesine geri dönülür. Bu çalışma sonrasında tonun temel olan 1, 3 ve 5.sesleri de birlik nota ile çalınır.
- Aynı çalışma bu sefer ikilik notalar ile tekrarlanır.
- Aynı çalışma bu sefer dörtlük notalar ile tekrarlanır.
- Ve yine aynı çalışma sekizlik notalar ile bağlı çalma tekniği olarak bilinen 2 bağlı yani tüm yayda iki nota bağlı olacak şekilde uygulanır. Bu çalışma diğer üç çalışmadan ritim ve yay kullanma olarak fark arz etmektedir.
- Son olarak gam çalışmamız 16lık notalar ile tüm yayda 4 bağlı olarak, tonun aynı sesleriyle uygulanır.
- Gam çalışmasını düzenli yaptığınız takdirde gelişiminizi kendiniz de fark edecek ve enstrümana olan bağınız da artacaktır. Ne kadar çok çalışırsanız kemana olan hakimiyetiniz o kadar artar ve hızlanarak ilerlersiniz.
Keman Kursu İzmir ailesi olarak keman çalmak hakkında başka sorularınız olursa mail yolu ile bizlere sorabilirsiniz:)