Art'n More
Keman Nasıl Çalınmamalı?

Sizlere uzun süreli çalışmalarımız ve araştırmalarımız ve tecrübelerimiz sonucu kemanın nasıl çalınmayacağı konusunda sizlere gerçek bilgiler vermek adına bu yazıyı yazıyoruz. Keman nasıl çalınır? Konulu yazılar her ne kadar önemli ise keman nasıl çalınmaz konulu yazılar da bir o kadar önemlidir.

Keman tutuş olarak oldukça teknik bir altyapıya sahip bir enstrümandır. Bu neden temel eğitimi uzun süren bir çalgıdır. Tutuş konusu o kadar önemlidir ki ülkemizde çoğu müzisyende bile yanlış tutuş şekillerini görebilirsiniz. Keman tutuşunu yanlış alıştırmak zamanla kişide duruş bozukluğuna kadar giden bir konudur. İşte bu sebeple bu yazımızda bu önemli konuya değinmek istedik.


Kemanda Duruş ve Pozisyon
Keman yanlış duruş pozisyonu ile çalınabilecek bir enstrüman değildir. Keman çalmak gövdeyi gelişi güzel tutmak ve yayı rastgele tellere sürmekten ibaret değildir. Çalım yapılırken belirli ve kurallı bir duruş sağlanmalıdır. Yanlış tutuşla çalışmak ilerde sağlık sorunlarına bile yol açabilmektedir. Eğer kemanı yanlış tutuyor iseniz boynunuz, sırtınız ya da kolunuzda ağrı hissedersiniz. Eğer bu bölgelerde ağrı hissediyor iseniz tutuşunuzda bozukluk var demektir. Eğer ağrı hissetmez iseniz tutuşunuz yüksek ihtimal ile doğru tutuştur. Tutuşunuz yanlış olduğunda keman çalımı neredeyse imkansız hale gelmektedir ve ilerleme kaydetme asla beklenmemelidir.


Yeterli Kadarıyla Kemanda Etüd Çalışmak
Keman en çok pratik ve etüt isteyen çalgılardan bir tanesidir. Ona yeterli ilgi ve zamanı ayırmaz iseniz ondan verim beklemek haksızlık olacaktır. Pratik yapmamak bildiğiniz emin olduğunuz yapabildiğiniz etütleri bile yapamamanıza neden olacaktır. Çalışmaya başladığınız andan itibaren çalgıya parmaklarınızın ısınması zaten en az 1 saat vaktinizi alacaktır. Bu da asıl çalışma 1 saatten sonra başlıyor demektir. Günde en az 2 saat keman çalmak çalgınızdan güzel bir verim almanızı sağlar.


Ders Alacağınız Eğitmen

Profesyonel kişiler ve kurumlar tarafından eğitim alınmadıkça kendi kendinize öğrenmeniz çok mümkün olmayan bir çalgıdır. Yapısından dolayı perdesiz ve yaylı bir çalgı olduğu için kişiler mutlaka profesyoneller tarafından eğitim almalıdırlar. Perdeli enstrümanlar da bile eğitim şart iken perdesiz enstrümanlarda eğitimsiz sonuç beklemek pek mümkün değildir.
Keman çalımında parmak egzersizlerinin önemi oldukça fazladır. Parmak egzersizleri yapılmadan günlük çalışmalar asla tamamlanmamalıdır. Klavyesinden dolayı el alışkanlığının kaybolma süresi oldukça kısadır. Bir gün egzersiz yapmamanız sizi oldukça geriye götürmek demektir. Örneğin bir hafta kemandan uzak kalmak performans olarak sizi sadece bir hafta değil en az iki üç hafta geriye götürmek demektir. Keman üzerinde çalışılabilecek birden fazla teknik ve her teknik için ayrı çalışma metotları bulunmaktadır. Bu tekniklerin her birini çalışmak gerçekten disiplin ve çok çalışma gerektiren bir tempo ister.Keman Kursu İzmir ailesinde en doğru eğitmenleri bulabilmeniz mümkündür.


Arşe Hakimiyeti
Arşe kemanın en önemli parçalarının başında gelmektedir. Arşeye hakim olmadan keman çalmak mümkün değildir. Arşe çok iyi kavranmalı ve ele güzel oturmalıdır. Arşe çalışmak için yazılan egzersizler parmak egzersizlerinden oldukça farklıdır ve farklı olarak yazılmıştır. Bu egzersizleri uygulayarak arşenizi geliştirebilirsiniz.
Metronom her enstrümanda olduğu gibi kemanda da oldukça dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Metronom ile çalışmayan öğrenciler çalışmalarını tam olarak yapıyor kabul edilemez. Müzikte kalıpları, ritmi ve temponuzu yakalamanıza ve korumanıza yardımcı olan metronom akışı düzene sokmaktadır.
Keman çalmaya başlamadan önce ilk olarak dikkat etmeniz gereken bir konu var ise keman tutuşundan da önce gelen kemanın akordunun tam olarak yapılmasıdır. Akortsuz bir keman çalmak hem kulak sağlığı hem de çalım kolaylığı açısından rahatsız edicidir. Keman akordu yapmak işten biraz anlayan müzisyenler için göz korkutacak bir mesele değildir. Diğer enstrümanlar gibi tek burgu kısmından başka olarak fix adı verilen ikinci bir akort sistemi bulunmaktadır. İnce değişiklikleri buradan yaparak akort yapımını oldukça kolaylaştırmaktadır. Bu sebeple keman akordu yapmayı öğrenmek günümüz teknolojisi sayesinde akort cihazları ile de oldukça kolaydır. Akordu bozuk keman ile çalışmak alıştığınız nota baskılarının yerlerinin değişmesine sebep olacağından asla ama asla akortsuz bir keman ile çalışmalarınızı devam ettirmemeye dikkat etmelisiniz. Kendiniz akort etmeyi öğrenene kadar hocanıza ya da akort etmeyi bilen bir kişiye mutlaka kemanınızın akordunu yaptırmalısınız. Ve her seferinde başkasını bulamamanız ihtimaline karşı akort etmeyi en kısa zamanda öğrenmelisiniz.

Bu yazımızda keman çalımında önemli noktalara dokunduk. Sizler için faydalı olmasını umuyor ve vakit ayırdığınız için teşekkür ediyoruz. Keman Dersi İzmir sizlerin sorularını cevaplamaya devam ediyor.

Ücretsiz Deneme Dersleri İçin Arayın!

Comments are closed.