Bateri Çalmanın Temelleri
Bu yazımızda bateri çalmak isteyip nereden başlayacağını bilemeyen herkes için bu işin püf noktaları ve aslında ne kadar basit ve eğlenceli olduğundan bahsedeceğiz!
Yazımızı sonuna kadar dikkatlice takip ederseniz hem bateri çalmanın incelikleri hakkında bilgi edinmiş olacak hem de indirimli bateri kurslarımız hakkında detaylı bilgiye ulaşacaksınız!
Öncelikle bu yazımızda bateri çalmak hakkında şu başlıklara değineceğiz;
- Bateri kolay öğrenilir mi?
- Bateri çalmak isteyenler nasıl başlayabilir?
- Bateri çalmak için gerekenler.
Bir şarkının/eserin en temel ögelerinden biri olan bateri, herkesi etkileyen eğlenceli bir enstrümandır. Çoğu insan baterinin ataklarına, sololarına bayılır ve bateri çalmak ister ama bateri öğrenmekten çekinirler. Aslında her enstrüman gibi bateriyi de çalıştıkça ve düzenli zaman ayırarak egzersiz yaptıkça öğrenirsiniz. İzmir Bateri Kursu olarak bu yazımızda size bateriyi öğrenirken işe yarayacak önerilerimizi sizlerle paylaşıyoruz.
Psikolojik Etkenler
♦Bateri çalmaya ve çalışmalar yapmaya başlamadan önce psikolojik olarak kendinizi rahatlatmanız, sakin olmanız ve kendinize güvenmeniz gerekir. Her başladığınız yeni iş gibi bateri çalmakta da başlarda zorlanabilir, doğru bir eğitim ve düzenli bir çalışmayla bu işin üstesinden gelebilirsiniz.
Hızlanmak İçin Acele Etmeyin
♦Yavaş yavaş kolay parçalarla başlayıp dinlediğiniz müziklerdeki ritimlere dikkat etmeye çalışın, bu sayede ritim duygunuzun geliştiğini fark edeceksiniz.
♦Belli metronomda çalışmaya başlamalı ve bagetleri nasıl tuttuğunuza ve tutuş değiştirmediğinize dikkat etmelisiniz.
Farklı Teknikleri Denemek İçin Kendinize Zaman Tanıyın
♦Baterinin temel tekniklerini yeterince oturtmadan farklı teknikler denemeye çalışmak kafanızı daha fazla karıştırabilir, bu yüzden öncelikle düzenli çalışmalarla temelinizi iyice oturtmadan yeni teknikler denemeye çalışmaktan kaçınmalısınız.
Enstrümanınızı Daha Yakından Tanıyın ve Çalışma Disiplininizi Koruyun
♦İyi bir baterist olmak için çaldığınız enstrüman hakkında araştırmalar yapmak ve yeterli bilgi sahibi olmak hem merakınızı pekişmesine hem de özgüveninizin artmasına yardımcı olacaktır.
♦Günde en az 1 saat düzenli bir şekilde çalışmalı ve çalışma düzeninizi aksatmamalısınız
♦Fırsat buldukça stüdyolara gitmek de bateri konusunda gelişmenizi hızlandıracaktır.
♦Çalışmalarınızda sadece çalmaya çalıştığınız ritme odaklanmanız ve dikkatinizi dağıtmamanız gerekir.
♦Eğitmeninizi dikkatli bir şekilde dinlemeli ve hiçbir ayrıntıyı kaçırmamalısınız.
En başta bize gereken temel bateri ekipmanları şunlardır:
– 1 çift bateri bageti
– 1 adet bateri çalışma padi
– 1 adet metronom ve çalışma metotları.
1) Tutuş Pozisyonu
Bagetlerin doğru tutuş pozisyonu, vücudun ve kolların duruşu biçimi özellikle başlangıç seviyesinde iyi bir performansı yakalayabilmek için çok önemlidir. Bu konuda uzman bir eğitmenden bateri dersi almak sizin için faydalı olacaktır.
2) Sağlak /Solak olmak
Eğer sağlaksanız bateri çalmaya ve bagetlerle ritim ve egzersizleri yapmaya başlayınca sol elinizin sağ elinize göre oldukça zayıf olduğunu fark edeceksiniz. Bu eşitsizliği zamanla düzeltmeniz gereklidir.
Eğer solaksanız işe sağlakların çaldıkları şekilde başlamanız önerilir. Yoksa bateriyi tam tersine çevirip çalmanız zor olacak ve her ortamda ihtiyacınızı karşılayamayacaktır.
3) Egzersizlere Çalışmak
İyi bir baterist olmak demek, her türlü egzersizde başarılı olmak demektir.
Egzersizlerinizi çalışırken en az 20 defa olmak üzere en yavaş tempo (80 bpm -beats per minute: dakikadaki vuruş sayısı)’dan en hızlı tempoya (180 bpm) giderek hızlandırarak yapmalısınız ve birini bitirmeden diğerine geçmemelisiniz çünkü egzersizler genelde zorluk derecesine göre sıralanır. Bu egzersizler size gerçekte tuttuğunuz bageti kontrol etmeyi sağlayacaktır ve verilen kombinasyonlar ileride iyi bir baterist olduğunuzda sahneye çıkmadan önce sizin ısınmanızı sağlayacak kadar önemlidir. Bateri egzersizleri hakkında detaylı bilgi için Bateri Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.
Bateri Özel Dersi Konusu;
Önemli! Eğer temel nota ve bateri notaları bilginiz yoksa, egzersizlerinizde zorlanıyor ya da kendi kendinize bu çalışmaları belli bir sistematiğe oturtamıyor ve ilerleme kat edemiyorsanız özel bateri dersi almanız şarttır. Özel ders tercih ederken, deneyimli ve anlayışlı bir eğitmen önemlidir. Özel ders aldığınız noktadan itibaren, öğretmeniniz size haftada ne kadar hangi derse çalıştıracağı ve sizi eksiklerinize göre gözlemleyerek ihtiyacınız olan eğitime ve programa karar verecektir. Bu nedenle işte bu noktada internet yardım aracı olmaktan çıkar ve siz hocanızın tavsiyeleri doğrultusunda ilerlersiniz.
4)Temel Ritimler
Bu andan itibaren size temel bir bateri seti gereklidir. Bateri fiyatları biraz pahalı olduğu için kendinize bir bateri satın almanız maliyetli bir iş olacağı için atölyemizde eğitim aldığınız takdirde buradaki bateriyi kullanma imkanını bulabilirsiniz.
Rock – metal – jazz – latin tarzlarının her birine ait yüzlerce ritim kalıbı vardır, fakat size bunların sadece temel olanları öğretilir. Her bir kalıbı başarıyla yerine getirmeniz gerekir böylece bir ilerleme hızınız ortaya çıkar. Buna bağlı olarak hocanız yapamadığınız ritimleri yapana kadar çalışmanızı isteyecektir. Bu ritimleri kolay çalmanız sizin koordinasyonunuza ve dinlediğiniz müzik birikimine bağlıdır.
5) Ataklar, groovelar, trickler
Öğrendiğiniz her ritim kalıbına ait temel atakları da öğrenmeniz çok büyük bir avantajdır, ataklar aslında ta en başında öğrendiğiniz egzersizlerden doğan ve sizin yaratıcılığınızla birleşen bir öğedir ve kendi yarattığınız ataklar her zaman daha fazla hoşunuza gider. Bunun yanı sıra metotlardan ya da eğitim videolarından görebileceğiniz çeşitlemeler ve numaralar çalışınıza büyük bir zenginlik, sıra dışılık ve özgünlük katar.
6)Tarz seçimi
Bu noktada elbette eğitmeninizden yardım almak işinizi kolaylaştıracaktır. Burada temel nokta tarz seçimi yapmadan önce yukarıda belirttiğimiz adımları eksiksiz yapıyor olmanızdır.
Tarzınızı seçtikten sonra artık kullanacağınız ritimler, ataklar, bu tarza yoğunlaşmış olacaktır, tuşeniz tarzınıza göre değişecektir.
Yazımızın sonunda hala aklınızda soru işaretleri varsa ya da “bu enstrüman tam bana göre” diyorsanız ve İzmir’de Bateri Kursu arıyorsanız bizimle iletişime geçebilir ve ücretsiz deneme derslerimize katılabilirsiniz!