Davul hepimizin bildiği gibi pahalı bir enstrümandır. O yüzden birçoğumuz para biriktirerek yada ailesinin katkısıyla bu enstrümana sahip olabiliyoruz. Enstrümanı almışken de iyi bir enstrüman olması hepimizin en büyük temennisi.
Bütçemiz hazır, yerimiz hazır ve davulumuzu almaya karar verdik. Peki nasıl bir davul alacağız?
Enstrüman piyasasında çok farklı markalar, çok farklı ağaçlar ve kullanılan bir çok farklı mataryel mevcut. Bunların arasından seçim yapmanız için bu yazımızda size detaylı biçimde yardımcı olacağız.
İlk olarak davulun en önemli materyeli ağacıdır.
Örnek olarak davul yapımında kullanılan ağaçlardan bazıları akçaağaç(maple), huş ağacı(birch), maun(mahogany), bubinga, meşe(oak), ceviz, kayın, kavak vb. Kalite bakımından bahsettiğimiz bu ağaçlar içerisinde akçaağaç, huş ağacı, meşe ve maun orta seviye ve üst seviye davullarda kullanılır. Bunun dışında kavak daha çok başlancıç seviyesi davullarda kullanılmaktadır ama ünlü davul üreticilerinden Pearl Markasının kavak ağacı ile ürettiği çok kaliteli serileride mevcuttur. Akçaağaç ve huş ağacı yumuşak ve dengeli tonlara sahip, maun yine dengeli ama daha sert tınılara sahip, kavak ve kayın ağacı orta sertlikte tınılara sahip, meşe ve ceviz sert ama dengeli tınılara sahip ağaçlardır. Bubinga yani afrika gül ağacı gibi egzotik ağaçlar da tamamen kendine has tınılara sahip ağaçlardır. Karışık olarakta kullaniblen bu ağaçlarla farklı kombinasyonlar elde edilebiliyor. Öğrneğin; huş-bubinga, akçaağaç-maun, akçaağaç-ceviz. Seçiminizi bu ağaçların karakteristik özelliklerine göre ve ağaçlar hakkında yapacağınız ufak bir araştırma sonucu netleştirebilirsiniz.
Davulumuz üretildiğinde üzerinde bir renklendirme çalışması yapılır. Bu renklendirme el işçiliği boyama ya da kaplama usulü ile gerçekleştirilir. Davul alırken dikkat etmemiz gereken bu el işçiliği boyamada herhangi bir defo, vuruk ya da hasar olmaması, kaplamada ise kaplamanın sağlamlığı, herhangi bir atma veya bağlantı noktasında bir açıklık-hasar olmamasıdır.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus davulun shell aksamlarının kalitesidir.
Kaliteli malzemeden üretilmiş kasnaklar, tom bağlantıları, lug’lar ve akort vidaları enstrumanınızın daha iyi rezonans (ses salınımı) yapmasını sağlar. Bu shell aksamlardan biri olan ve davul derisinin vidalar yardımıyla gerilmesini sağlayan kasnaklar da ”triple flange” ve ”die-cast” kasnak olarak iki çeşittir. Bu iki çeşit kasnak davulun tonunu birebir etkiler bu yüzden davulunuzu seçerken bu önemli bir ayrıntıdır.
Davul seçimindeki bir diğer önemli konu, tom bağlantı apartlarıdır.
Bazı davullarda bu bağlantı aparatları kick’in içinden geçmekte bazen de kick üzerinde tom girişi olmadığından zil standlarına bağlanmaktadır. Davulunuzu seçerken bu bağlantıların sağlamlığına, herhangi bir vuruşta tom’u aşağı düşürmemesine dikkat etmelisiniz. Sonuçta aldığımız enstruman yüksek meblalı bir enstruman, olabildiğince sağlam olması ve bize sorunlar silsilesi yaşatmaması çok önemli.
Davulumuzu seçerken davullarımızın boyutlarını da göz önünde bulundurmalıyız.
Sahneden sahneye mi taşıyacağız yoksa pratik yapmak için mi kullanacağız önce buna karar vermek çok önemli. Eğer sahneye taşıyacaksak 22 inç büyüklükteki bir kick yerine 20 veya 18 inç büyüklüğündeki daha küçük kick’ler bize taşımada oldukça büyük avantaj sağlayacaktır. Bunun dışındaki tom, kick, trampet boyutları ve derinlikleri sizin kişisel zevkiniz ve tonal beğeninizle belirlenecektir. Örnek olarak verebileceğimiz davul seti konfigürasyonları şöyle; (K:kick, T:tom, S:snare ya da trampet) 22K – 10T – 12T – 14T – 14S, 20K – 10T – 12T – 14T – 14S, 18K – 10T – 14T – 13S .
Davulumuzla birlikte gelen aksam seti yani zil standları, trampet standı ve kick pedalı gibi ürünler de davulumuzu seçerken dikkat etmemiz gereken parçalardan.
Olabildiğince sağlam malzemeden üretilmiş olması, ağır zilleri ve tomları taşıyabilecek kalınlık ve ağırlıkta olması en önemli özelliklerden. O kadar para verdiğimiz bu aksamların en ufak bir ağırlıkta taşımamazlık yapması, kırılması ya da eğrilip bozulması en son isteyeceğimiz durumlardan.
Davul setleri genellikle zil seti hariç satılır. Yani zil setinizi ayrı olarak satın almanız gerekir.
Ben genellikle Türk zillerini fiyat-performans açısından çok kaliteli bulduğumdan dolayı bu zilleri kullanıyor ve tavsiye ediyorum. Bazı Türk üretimi zil firmaları İstanbul Agop, İstanbul Mehmet, Masterwork, Turkish, Diril, Samsun Cymbals vb. Bunun dışında Zildjian, Sabian, Paiste ve Meinl gibi yabancı zil firmalarının da ürettiği çok iyi ziller vardır fakat Türk üretimi ziller hem performans olarak bu zilleri aratmayacak hem de fiyat olarak cebinizi yormayacak zillerdir.
Bu yazımızda sizin için davul alırken dikkat edilmesi gerekenleri derledik. Umarım sizin için faydalı ve fikir veren bir çalışma hazırlayabilmişizdir. ”Unutmayın ki davul bir kere aldığımız bir enstruman ve almışken iyisini almakta çok büyük fayda var.” Aklınıza takılan sorular ve yazmamızı istediğiniz konular hakkında bize ulaşmayı ihmal etmeyin. Hayatınızın ritmi şaşmasın dileklerimizle.. 🙂