Art'n More
ATATÜRK VE SANAT

ATATÜRK VE SANAT

İzmir Sanat Kursu olarak bugün sizlere Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği değerden bahsedeceğiz.

Atatürk, yaşadığı dönemde milli kültürün bir aynası olan sanat anlayışını benimsemiştir. Çünkü o dönem Türkiye’nin yeniden yapılanma süreciydi ve milli kültürün oluşması önemliydi. Burada sanat bir araç görevi görecekti. “Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkılaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır. Milletimizin güzel sanatlar sevgisini her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür” sözleriyle Atatürk bu sanatın Türk milleti için ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır.

Sanayi-i Nefise Osmanlı zamanından kalmadır ve burası Atatürk tarafından imar ettirilip Güzel Sanatlara dönüştürülmüştür. Avrupa’nın çeşitli sanat merkezlerine burada yetişmiş olan sanatçılar gönderilmiştir. Avusturya, Fransa ve Almanya’ya pek çok öğrenci heykel, mimarlık ve resim sanatlarını öğrenmesi için gönderilmiştir.

Atatürk’ün sanatçıya verdiği değer çok büyüktür. Devrin Türk ocağında İstanbul Şehir Tiyatrosundan Ankara’ya gelen sanatçılar temsiller vermektedir. Henüz devlet tiyatroları kurulmuş değildir. Atatürk bu temsillerden birini izlemiştir ve çıkışında sanatçıları Çankaya’ya davet etmiştir. Çankaya’da ağırladığı sanatçılar kendisine iltifat yağdırmaktadır. Reşit Galip ayrılma vakti geldiğinde sanatçılara Atanın elinin öpülmesi gerektiğini söylemiştir. Atatürk ise “Sanatçı el öpmez, sanatçının eli öpülür” diyerek sanatçıların ellerini öpmüştür.

Sanata karşı ilgisi olan Atatürk, birçok sanat ile yakından ilgilenmiştir. Namık Kemalin şiirlerini çok sevmiş ve edebiyata yakınlık duymuştur.

Atatürk aynı zamanda müzikle de yakından ilgilenmiştir. Müzik ile ilgili düşüncelerini söyleyen Atatürk, ’Hayatta müzik lazım değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzik ile ilgili olmayan varlık insan değildir. Eğer söz konusu olan hayat insan hayatı ise,müzik mutlaka vardır. Müziksiz hayat zaten mevcut olmaz.’’ sözleriyle belirtmiştir. Sevdiği gibi müzik ilkeleri doğrultusunda birçok çalışma yapmıştır. Türk halk ezgilerini derlemiş notaya alınmış ve yayımlanmıştır. Üniversitelere bağlı fakültelerde müzik bölümleri açılmış, ülkemizde uluslararası müzik festivalleri düzenlemiştir.
Gazi M. Kemal Atatürk, hayatı boyunca çevirileri ile birlikte 14 yazılı eser kaleme aldı. Üç grupta ele alınabilir :

 

SİYASİ Aqug41xjLANDA YAZDIĞI ESERLER:

*NUTUK (SÖYLEV)

*ATATÜRK’TEN MEKTUPLAR

*ATATÜRK’ÜN SÖYLEV VE DEMEÇLERİ

 

 

 

SOSYAL VE KÜLTÜREL ALANDA:

*ATATÜRK’ÜN HATIRA DEFTERİ

*VATANDAŞ İÇİN MEDENİ BİLGİLER

*GEOMETRİ KİTABI

*ARIBURNU MUHAREBELERİ RAPORU

*KARLSBAD HATIRALARI

 

ASKERİ ALANDA:

 

*BÖLÜĞÜN MUHAREBE EĞİTİMİ

*TAKIMIN MUHAREBE EĞİTİMİ

*ZABİT VE KUMANDAN İLE HASBİHAL

*CUMALI ORDUGAHI

*TAKTİK TATBİKAT GEZİSİ

*TAKTİK MESELELERİNİN ÇÖZÜMÜ VE EMİRLERİN YAZILMASINA İLİŞKİN ÖĞÜTLER

Ücretsiz Deneme Dersleri İçin Arayın!

Comments are closed.