Piyano Bakımı ve Temizliği
Tüm enstrümanlarda olduğu gibi piyanoda da iyi bir performans ve geri dönüş alabilmek için bakım yapılması şarttır. Bu bakım dışarıdan baktığınızda çok zahmetli ve ince iş gibi gözükse de temel prosedürleri herkes tarafından kolayca yapılabilir.
Bakım işlemlerinin aksatılmaması, eğer böyle bir durum olursa da piyanonuz ilk zamanlarındaki ihtişamını koruyamaz, zamanla yüzeyinde aşınmalar, akordunuzun normalden daha da kısa sürede bozulması, tuşlarda aksaklık gibi çeşitli sorunlarla yüzleşebilirsiniz.
Şimdi gelelim piyano bakımının nasıl yapıldığını anlatacağımız aşamalara..
Tüm Ayrıntılarıyla Piyano Bakımı
Piyanodaki Tuşları Nasıl Temizlerim?
Piyanoyu çalarken en çok kullandığımız bölüm tabi ki tuşlar. Bazen ellerimizin terinin ya da kirinin geçmesi, ortamdan dolayı yükselen tozların tuşlara yapışması, fazla güneş ışığına maruz kalması ile birlikte en çok kirlenen bölüm bu bölümdür. Bunun için de tuş temizliğini sağlamaya yarayacak en iyi şey toz püskülü olacaktır. Bu aparat sayesinde tuş aralarına giren ya da yüzeydeki tozları çok kolay ve rahatlıkla alabilir, daha sonra olabilecek aksaklıkların da önüne geçmiş olacaksınız.
Bu ürünü alırken de püsküllerin ince ve uzun yapıda olması, tuş aralarına rahat girmesi bakımından kolaylık sağlayacaktır. Ancak bunu sık sık uygulamıyorsanız, tuş yüzeyinde kirler mevcutsa hafif nemli bir bezle tuş yüzeyini silebilirsiniz.
Önemli: Nemli bezinizi yalnızca tuşların yüzeyinde kullanmalı tuş aralarına kesinlikle sokmamalısınız. Aksi halde bezden gelebilecek çok az miktardaki su bile elektronik bir cihaz olan piyanoya temas ederse ciddi bir hasara sebep olabilir. Ve bir diğer önemli konu ise bezlerin mikro fiber olması tuşların çizilmemesi için doğru olacaktır. Silerken de fazla bastırmadan nazikçe temizlemelisiniz.
Dijital Piyanomun Bakımını Nasıl Yapabilirim?
Dijital piyanoların akustik piyanolardan farkı ve avantajı, iyi korunduğu takdirde ekstra bir bakımın gerekmemesidir. Çalışmalarınızın dışında piyano kapağını kapalı tutmanız, egzersiziniz bittikten sonra tuşları verilen bezle silmeniz veya klavyenizi koruyacak bir örtü örtmeniz teknik problemler olmadıkça piyanonuzun bakımları için yeterli olacaktır.
Önemli: Eğer tuşlarınızda teknik açıdan bir problem mevcutsa doğruca gidip bir piyano bakımı yapan, çalgı bakım ustası olan merkezlere giderek durumu belirtmeniz ve yardım almanız gerekmektedir. Çünkü piyano konusunda teknik bilginiz yoksa faydalı bir şey yapmayı planlarken daha da çok masraflı tamirlere yol açabilirsiniz.
Yüzey Temizliği
Piyanoda en çok kirlenen yerlerden biri de gövde bölümüdür. Daimi olarak hava koşullarına maruz kalan bu bölüm, iyi korunmazsa ilerleyen zamanda sararma, renk atması gibi sorunlar meydana getirir. Bu bölümün en büyük düşmanı güneş ışınlarıdır. Yoğun biçimde vuran güneş ışınları gövdede renk atmasına ve solmasına sebep olur. Bu yüzden piyanonuzu direk güneş ışığına maruz bırakmamanız oluşabilecek büyük sorunların önüne geçecektir. Yine bu bölge için karşımıza çıkan toz-kir problemini de yine mikro fiber bez yardımıyla giderebilirsiniz.
İç Aksamların Bakımı
Yazımızı buraya kadar okuduysanız, en büyük sorunun toz problemi olduğunu görmüş olacaksınız. Bu problem yine iç kısımlar için de geçerlidir. Piyano temizlik aşamasını da bu yüzden dijital piyano ve akustik piyano olarak iki aşamada inceleyelim:
Dijital Piyanoda İç Aksamların Temizliği
Toz toplama konusunda elektronik cihazların bir numara olduğunu biliyoruz. Eğer dijital bir piyanonuz varsa tuş bölümü için çok pratik bir çözüm mevcut. Piyano kapağını ne kadar kapalı da tutsanız uzun süren kullanımlardan sonra arasına, yanlarına mutlaka toz taneleri yerleşmiş oluyor. Bu tozlardan kurtulmanın yolu da, hava üfleyen saç kurutma makinası gibi hava üfleyen makineleri ısı derecesi olmadan normal hava şeklinde tuşlara uzak mesafeden uygulamada tozlardan arındırabilirsiniz.
Akustik Piyanoda İç Aksamların Temizliği
Akustik piyanolar elektronik piyanolara göre çok fazla parçası bulunan piyanolardır. Bu yüzden bu piyanolarda iç kesimlerde tozlanma ve kirlenme daha da fazla olmaktadır. Yine hava üfleme makinelerini bu alanda da kullanabilirsiniz. Yetersiz durumlarda da toz alma püskülü ile yapabilirsiniz. Buralarda kalıcı olarak tellerde yer etmiş kirleri kuru bez ile temizleyebilirsiniz.
Önemli: İçeride bulunan tokmaklara kesinlikle herhangi bir müdahalede bulunulmaması gerekir. Keçe değişimleri için de kesinlikle bir ustadan yardım alarak yaptırmalısınız.
Piyanonun Korunması ve Zarar Görmemesi için Öneriler
1.Piyanoyu nereye koyarsanız koyun mutlaka bir yere ya da cisme olan uzaklığı 5-10cm aralığında olmalıdır.
2.Piyano yerinin sık sık değişmesi akordun da bozulmasına sebep olur. Eğer değişim olacaksa sabit yer olmasına özen gösterin ve tekerleklerini yavaşça hareket ettirerek götürün.
3.Piyano bakımında önerilen ürünler dışında deterjan, ilaç vb. ürünleri kesinlikle kullanmayın. Aksi halde aşındırıcı etki ile kalıcı hasara neden olabilir.
4. Piyanonuzun boyasının bozulmaması ya da renk atması olmaması için mutlaka güneş ışığına direk maruz kalacak alanlardan uzak bir yerde muhafaza etmelisiniz.
5. Akord bozukluğunun sık olmaması adına sıcak-soğuk dengesinin olduğu bir yere koymanız gerekir.
6. Akustik piyano varsa evinizde, böcek ya da haşerelere karşı paketli naftalin gibi temizlik ürünlerini tercih etmelisiniz.
7. Piyano bakımı ve temizlik esnasında kullanım için müzik marketlerde önerilen sıvı temizlik malzemelerini gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
8. Dijital piyano kullanıyorsanız yazımızın başında bahsettiğimiz piyano bakımı maddelerini uygulamanız yeterlidir. Fakat akustik piyano ise kullanım ömrünü uzatmak için yılda iki kez bakım ve akordunu yaptırmalısınız.
Piyano Kursu İzmir ailesi sizlere piyanonuzun daha uzun ömürlü olması ve bakımlarını yapmanız adına kısaca bir özet geçerek aklınızdaki soru işaretlerinin cevaplarına yer verdik. Bu yazımız sayesinde artık sizler de kendi piyano bakımınızı ve temizliğinizi nasıl yapacağınızı öğrenmiş ve tecrübe etmiş olacaksınız.