Darbuka, halk dilinde dümbelek olarak bilinmektedir. Özellikle Orta Doğu ve Balkanlarda kullanılmaktadır. Darbukada düm ve tek şeklinde iki vuruş çeşidi vardır ilki giriş diğeri ise süsleme ve ahenk yaratmak içindir.
Darbuka çeşitleri;
– Döküm,
– Çömlek,
– Bas Döküm ve
– Bakır Darbuka olmak üzere dört çeşittir.
Döküm Darbuka gövdesi dökme demirden yapılmıştır. Geri kalan kısımlarında ise demirin sıcaklığına göre plastik ya da sentetik deri kullanılmaktadır. Çömlek darbukadan esinlenerek yapılmıştır. Boyu 44 cm, çember çapı 29cm ve deri ölçüsü ise 22 cm’dir.
Çömlek Darbuka; günümüzde bazı standartlarda yapılmaktadır adından anlaşılacağı gibi gövdesi topraktan yapılmaktadır. Deri kısmında ise keçi sığır gibi hayvanların doğal derileri bulunmaktadır. Doğal deri kullanılması sonucunda sıcaklık farkları olduğu için sürekli akordu bozulmaktadır.
Bas Döküm Darbuka; deri olarak sentetik deriler kullanılmaktadır. Bas döküm darbukanın sesi çömlek darbukaya göre daha metalimsi bir ses çıkartmaktadır. Bu yüzden canlı performanslarda daha çok tercih edilmektedir.
Bakır Darbuka ise gövdesi ve çemberinin farklı olması yüzünden mısır kaynaklı darbukalardan ayrılmaktadır. Yalnız bakır darbuka yapılırken mısır kaynaklı darbukalardan ilham alınmıştır. Deri kısmında ise keçi derisi ve oğlak derisi vb derileri kullanılmıştır. Bunlara ek olarak olumsuz hava şartlarından etkilenmeyen sentetik derilerde kullanılabilir. Sol el yardımıyla fiske tekniği ile çalınmaktadır. Bakır darbukalar yapılırken baş ve kuyruk bölümleri arasındaki ağırlık dengesi önemsemeden üretilmektedir. Bunun sebebi darbuka çalınırken sol elle denge sağlanmasıdır.
İzmir’de darbuka kursu arıyorsanız bizden konuyla ilgili de bilgi alabilirsiniz.