Keman kursu almak isteyenler için, öncelikle kemanı tanıtarak başlayalım.
Kısaca Keman Tarihi
Yaylı çalgılar ailesinin en küçük üyesidir. İlk olarak 16. yüzyılda Kuzey İtalya’da ortaya çıktı. ilk keman yapımcılarının Rebec , Rönesans Kemanı ve Lira da braccio adlı enstrümanlardan esinlendikleri sanılmaktadır. Ortaçağda İngiltere’de Fiddle , Almanya’da Fiedel İtalya’da Lira da Braci, Fransa’da Viel adlarıyla kullanılan yaylı çalgılar Keman’ın atası sayılır.
Neden keman dersi almalıyım?
Keman bir çok kişinin hayranlıkla izlediği ve sesiyle müthiş rahatlama hissettiği bir entürmandır.Sözlerimizle anlatamadığımız durumda devreye giren sanat hep en büyük kurtarıcımız olmuştur.Keman duyguyu birebir hissettirebilen ve bizi çok güzel ifade edebilen bir kurtarıcımız olur böyle durumlarda.Keman insana sadece müzik değil hayata dair şeyler de öğretir.Mesela sabretmeyi ve emek verdiğin ufacık bir yarım saatin bile karşılığını verimli bi şekilde almanın hazzını yaşatır.Hal böyle olunca kemanın cazibesinden kaçmak imkansız oluyor tabi.
Kemanın Başlıca Öğeleri;
* Salyangoz,
* Ağaç burgular,
* Sap eşiği,
* Sap,
* Teller,
* Tuşe,
* F delikleri,
* Ses eşiği,
* Fiksler,
* Tel takacağı,
* Kiriş eşiği,
* Kiriş düğmesi,
* Çenelik,
* Omuzluktur.
Keman çalmada en temel faktör duruş, tutuş ve işleyiştir.
Keman çalmak için kaç yaşında olmak gerekir?
Profesyonel bir orkestrada görev almak veya soloist olmak gibi hedefleriniz yoksa her yaşta gayet güzel öğrenilebilecek ve ileri seviyelere gelinebilecek bir enstrümandır keman, fakat gerçekten çok emek ve zaman ister.
Keman çalmayı sıfırdan başlayarak ne kadar sürede öğrenebilirim?
Öğretmenin yardımı doğrultusunda tamamen bireyin disiplinine kalmış bir süreçtir.Hergün düzenli ve sabırlı çalışıldığı sürece ortalama üçüncü ay sonunda temel eserlerimize giriş yapmış oluruz.
Keman öğrenmenin bana ne faydası olur?
Keman dünyayı algılayış şeklimizi, bakış şeklimizi, zihnimizde objeleri canlandırma yeteneğimizi ve algı kapasitemizi birebir olarak etkiler. Eğer çevremizdeki objeleri oldukları şekilde algılayabilirsek ve bu yeteneğimizi geliştirirsek çok basit gündelik problemlerden matematiksel problemlere kadar her soruna daha rahat yaklaşabilir ve bunları çok daha kolay bir biçimde çözebiliriz. Keman gibi şık bir müzik aletini çalarak bunca faydaya da rahatlıkla ulaşmak mümkün.