Art'n More
Klarnet Satın Almak

Klarnet kursu İzmir olarak klarnet satın almak isteyenler için ayrıntılı bir klarnet satın alma rehberi hazırladık, umarım bu yazı klarnet satın alacak kişilere yol gösterici olacaktır.

Klarnet satın almaya karar verdiğimizde ilk cevaplamamız gereken soru sol klarnet mi almamız gerektiği yoksa si bemol klarnet mi almamız gerektiğidir, tabi bir de bunun dışında mi bemol klarnet ve bir kaç çeşit klarnet daha mevcuttur fakat ülkemizde en çok ilgi gören klarnet çeşitleri sol klarnet ve si bemol klarnettir.

Her iki klarnetle de her tarz müzik yapmak mümkün olsa da sol klarnet Türk Müziği çalmak için daha uygun bir yapıya sahiptir, bu yüzden Türk Müziği çalmak isteyenler, Hüsnü Şenlendirici gibi klarnet çalmak istiyorum diyenler çoğunlukla sol klarneti tercih ederler. Si bemol klarnet ise batı müziği çalmaya daha elverişlidir. Si bemol klarnette Türk Müziği çalmaya çalışırsanız sol klarnetten aldığınız performansı alamayabilirsiniz fakat çalışarak iki klarnet türünde de ustalaşmanız mümkündür.

Yapı olarak sol klarnet diğer klarnet türlerine göre daha uzundur ve fiyat olarak da diğer klarnet türlerinden biraz daha pahalıdır. Klarnet satın alacaklar eğer bilinçsizce bir klarnet satın almaya giderlerse, fiyatına aldanıp bir si bemol klarnet satın alabilirler, si bemol klarnetler sol klarnetlere göre daha az satıldığı için müzik mağazasındaki uyanık çalışan çocuk, sizin bilgisizliğinize dayanıp size si bemol klarnet satabilir ve sonrasında değiştirmeye gittiğinizde geri almayabilir, bunlar öğrencilerimizin yaşadığı sorunların başında gelmektedir.

Sol Klarnet ve Si Bemol Klarnet Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sol klarnet daha uzun, si bemol klarnet daha kısadır.
Sol klarnette hiç bir şeye basmadan üflerseniz re notasını, si bemol klarnette hiç bir şeye basmadan üflerseniz fa notasını alırsınız.
Aynı sınıfta iki klarnetten sol klarnet biraz daha pahalıdır.
İki klarnetin deliklerinin sıralanışıyla mandallarının sıralanışı farklıdır.
Si bemol klarnetin sesi sol klarnete göre daha tiz, ince duyulur.
Sol klarnetin yapısı gereği koma sesleri çalmak si bemol klarnete göre daha kolaydır.

Yukarıda saydığımız özellikler si bemol klarnet ve sol klarnet arasındaki farkları göstermektedir, bu özelliklere bakıp hangi klarneti çalmaya karar verdikten sonra sıra klarnet satın almaya gelir, klarnet satın alma sürecinde dikkat etmemiz gereken şeylere bakalım şimdide.

Klarnet Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler – Klarnetin Yapıldığı Malzeme

Klarnet yapımında bir çok ağaç ve çeşitli malzemeler kullanılmaktadır. Abanoz ağacı ve gül ağacından yapılan klarnetler daha kaliteli bir yapıya sahiptir, özellikle abanoz ağacı kaliteli klarnetlerin yapımında daha çok tercih edilmektedir fakat fiyatları daha yüksek olduğu için daha ucuza mal edecek şekilde farklı maddelerden de klarnetler üretilmektedir. Eğer bütçeniz el veriyorsa kaliteli bir ses ve rahat çalım için abanoz bir klarneti tercih etmelisiniz fakat bütçeniz başlangıçta el vermiyorsa sıkıştırılmış abanoz tozundan yapılan, plastikten yapılan, bakalit veya metalden yapılan klarnetleri de tercih edebilirsiniz.

Klarnet alırken yanınızda klarnetten anlayan birinin bulunması çok iyi olacaktır, çünkü klarnetin çatlak olup olmadığını kontrol etmesi faydalı olacaktır, alacağınız klarnet kesinlikle çatlak olmamalıdır.

Klarneti çalarken kullanılacak mekanizma eksiksiz çalışmalıdır, klarnet satın almadan önce tüm perdeler ve mekanizma kontrol edilmelidir.

Aşağıdaki videodan da Göksun Çavdar’ın klarnet alacaklara tavsiyelerini dinlemeniz mümkündür.

Si Bemol Klarnet ve Sol Klarnet Karşılaştırması

si-bemol-klarnet-notaları

Klarnete yeni başlayanların en çok merak ettiği konu herkhalde iki klarnet türü arasındaki farkın ne olduğudur. İki klarnet arasında karar vermek daha çok yapılacak müziğin türüne bağlıdır. Si bemol klarnet genelde Batı müziği icrasında, sol klarnet ise çoğunlukla Türk müziği icrasında tercih edilir. Bunun sebebi ise; Sol klarnetin tam seslerden başlaması ve bu sayede Türk müziğindeki çeşitli makamların komalı seslerini bulmayı kolaylaştırmasıdır. Bu komaları bulmak Si bemol klarnette ise çok zordur. Si bemol klarnetin sesi daha tizdir ve bu da Türk müziği icrasına çok uygun değildir. Ayrıca si bemol ve sol klarnet arasındaki en önemli farklardan biri ise tuşlardaki nota yerlerinin farklı oluşudur. Örneğin; fa sesi, Sol klarnette fa diyez sesidir. Kısacası Türk müziği yapmak istiyorsanız Sol klarneti, Batı müziği yapmak istiyorsanız Si bemol klarneti tercih etmelisiniz.

KLARNETİN BÖLÜMLERİ

Klarnet beş parçadan oluşur.
1)İlki en üst bölümü olan ‘Bek’ bölümüdür (mouthpiece) .Bu bölümde, klarnette ses elde etmeye yarayan en önemli parçalardan biri olan kamış ve bu kamışın klarnete tutturulmasına yarayan bir de bilezik denilen parçası bulunmaktadır. Bilezikler deri veya metal olabilir.
2) İkinci bölümü ‘Baril’ (Barell) . Aynı zamanda fıçı da denmektedir ve mikrofonun da takıldığı küçük parçadır.
3) Üçüncü bölüm ‘üst gövde’ bölümüdür.
4) Dördüncü bölüm ‘alt gövde’ bölümüdür.
5) Beşinci bölüm ise klarnetin son bölümü olan ‘Kalak’ (bell)
Klarnetin parçalarının birleşim yerlerinde mantar denilen parçaların birbirini daha iyi tutmasını sağlayan bölümler bulunur. Bu bölümler klarnetin parçalarının birbiri içine geçen bölümleri olduğu için aşınıp eskimemesi için mantar kremi veya vazelin kullanarak bu deformasyonu engelleyebilir aynı zamanda parçaların birbirine daha kolay oturmasını sağlayabilirsiniz.

Ücretsiz Deneme Dersleri İçin Arayın!

Comments are closed.