Art'n More
En Güzel Vurmalı Çalgı

Bateri Nedir?
Dilimize Fransızcadan geçmiş bir kelimedir bateri. Perküsyon ailesinin dünya üzerinde ki en popüler en tanındık bireyidir. Perküsyon ise kelime anlamı olarak vurmalı çalgılar anlamına gelmektedir. Bateri en basit tabiri ile ritim tutmaya yarayan bir eşlik enstrümanıdır. Bateri konusunda en yanlış bilgi hızlı çalıma dayanan bir tekniğe sahip olduğudur. Bateri hızdan daha çok dengeli çalım ve tekniğe dayalı bir çalgıdır. Tabii ki çeşitli tekniklerinde hıza dayalı metodlarıda bulunmaktadır.


Yapılması Önem Arz Eden Çalışmalar
Bu enstrümanı çalışırken düzenli olarak ve özellikle metronom ile çalışılması gereken bazı çalışmalar bulunmaktadır.
Single stroke
Double-stroke
Paradible stroke
Double paradible
Üçlemeler
Altılamalar
Dörtlük ritim üzerine dörtlük, sekizlik, onaltılık kick vuruşları

Bateri çalmak için insanın ritim duyguları çok gelişmiş ve gün içinde de bateri ve ritimlerle arasının çok gelişmiş olması gerekmektedir. Bu konuda kendinizi geliştirmek için bol bol müzik dinlemeli ve mutlaka metronom ile çalışmalısınız.


Baterinin Parçaları Nelerdir?
Klasik bir bateride genellikle 5 davul ve 3 tür zil bulunmaktadır. Tabi ki standart kurulumun dışına da çıkılabilir. Parçaların sayısı arttırılabilir Konserler sırasında bateristlerin kullandıkları setlere dikkat ettiğinizde birbirlerinden farklı setler ile karşılaşmanız oldukça yüksek ihtimaldir.


Baterinin Tarihsel Gelişimi

Baterinin tarih içerisinde ki değişim ve gelişimi incelendiğinde ortaya çıkışı ve bugün kullanılan şeklini alması 20. Yüzyılda Amerika da gerçekleşmiştir. Kelime kökeni olarak da Fransızcadan gelmektedir. 1850 yılı ve sonrasında bateristler tek tip davul kullanmaktaydılar. Bu davulların zilleri ise bulunmamaktaydı.
1875 yılında orkestrada kullanılan davul sayısının ikiye çıktığını gördük. Aynı kişi hem bas davul hem de trampet çalmaya başlamıştı.
1890’lı yıllarda Amerika’nın aldığı göçler ve gelen farklı etnik gruplar ile çalgılarda gelişim ve değişim görüldü. Çeşitlilik oldukça arttı. Özellikle Çin’den gelen göçler zil takımlarında büyük değişim olmasına neden oldu.
1900’lü yılların başlarında büyük bas davulların altına pedal eklenerek davulun hem el hem de ayakla çalınması için uygun zemin hazırlandı.
Bu gelişmelerin ardından davulun bugün ki bildiğimiz standart halini alması 19102lu yılları buldu ve bu yıllarda piyasaya çıktı. Artık davulu birden fazla kişi değil sadece bir kişi kontrol edebilmeye başladı. Bu andan itibaren büyük köklü değişimler yerine daha küçük ama oldukça etkili ufak değişimler görülmeye başlandı. 1930 yılında şu an ki hallerini almış hi-hat zillerinin kullanılmaya başlanması buna örnek olarak verilebilir. O dönem için kullanılan en büyük zillerdi.

Tarihçesine baktığımızda insanoğlu çalgı olarak sert cisimleri birbirine vurarak ve geniş yüzeylere bu cisimleri vurarak müzik yapmıştır. Ve çok eski çağlardan beri davul olarak adlandırılan bu çalgı günümüze birçok değişim geçirerek gelmiştir.
İnsanlığın ilk çalgılarından olan davulun en modern haline sizin de ilginiz oldukça fazla ise bateri derslerimiz için kayıtlarımız kurs merkezimizde devam etmektedir.

Bateri Dersi İzmir hakkında aklınıza takılan daha başka sorular var ise eğer ki mutlaka ücretsiz deneme derslerimize katılın.

Ücretsiz Deneme Dersleri İçin Arayın!

Comments are closed.