Art'n More
Yan Flüt Nasıl Çalınır?

Bu yazımızda İzmir Yan Flüt Kursu olarak ‘yan flüt nasıl çalınır’ konusunu oldukça derin bir araştırma ve incelemeler doğrultusunda küçük bir makale şeklinde sizlere sunacağız.
Bu yazımızı okuduktan sonra sizler de artık yan flüt çalmak için neler yapmalısınız ve uygulamalısınız biliyor olacaksınız. Tüm bu tavsiyelerimizi uyguladığınız takdirde yan flüt çalmak konusunda hızlı gelişmeler kaydetmiş olacaksınız! 🙂

Yan Flüt Nasıl Çalınır?

Birçok enstrüman gibi yan flüt çalmak da sanıldığı kadar kolay değildir. İyi bir disiplin, özveri, vakit ve sabır gerektiren uzun süreli bir emek isteyen enstrümandır. Bu kriterleri göz önünde bulundurarak yazımızı okursanız çok daha fazla verim alacağınızdan emin olabilirsiniz. Bu enstrümanı elbette kendiniz de çalabilir ve öğrenebilirsiniz ama bu yazımızı sizlere bu enstrümanı daha profesyonelce ve bilinçli bir şekilde nasıl çalabileceğinizi öğreten ve kavratan bir yol gösterici olarak düşünebilirsiniz. Bizim sizlere önerimiz elbette ki bir yan flüt dersi almanız. Ders aldığınız takdirde yan flüt nota yerlerini doğru ve hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Şimdi yan flüt çalmak için nelerin gerekli olduğuna bir göz atalım:

Bir yan flüt edinin

Yan flüt çalabilmek için önceliğiniz ilk olarak bir müzik mağazası veya marketten yan flüt temin etmektir. Gideceğiniz yan flüt kursu veya herhangi bir yerde de yan flüt bulabilirsiniz ama bu sağlık ve hijyen açısından çok iyi olmayacağı için mutlaka en kısa zamanda kendinize bir yan flüt edinmelisiniz. Yan flüt fiyatları elbetteki birçok ürün gibi kalite düzeyine bağlı olarak değişiklik gösterir. Kendinize bir bütçe belirleyip bu doğrultuda kendinize bir yan flüt alabilirsiniz. Bu konuda size yardımcı olacak yazılarımıza göz atmanızda fayda var.

Yan flütü takıp sökmeyi öğrenmelisiniz

Yan flütü takıp sökmeyi bilmek emin olun çalmayı bilmek kadar büyük bir önem taşımaktadır. Her parçasına ve işlevine hakim olmalısınız. Yan flütünüzü temizlemeniz gerekir bunun için de takıp sökmeyi bilmeniz oldukça fayda sağlayacaktır. Eğer bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız mutlaka nasıl yapacağınızı öğrenmeli ya da bir bilene danışmalısınız. Çünkü yan flütü yanlış söküp takmanız hatta doğru tutup yanlış yerden takmanız bile enstrümana oldukça ciddi zararlar verebilir. Yan flüt hem tuş hem yapı bakımından çok narin bir çalgıdır. Eğer yanlışlıkla bükme ya da çizme gibi bir hasar oluşursa enstrüman için çok ciddi zararlar meydana gelir.

Yan flütün parçaları:

Yan flüt ağızlığı: Yan flütü üflemenizi sağlayan kısımdır.
Yan flüt gövdesi: Yan flüte basmanızı ve çalmanızı sağlayan parçadır.
Yan flüt ayağı: Yan flütü tutmanızı ve sesin dışarıya çıkmasını sağlayan kısımdır.


Yan Flüt Nefes Egzersizleri

Bu enstrümanda en önemli noktalardan biri, nefes egzersizi ve nefes kontrolüdür. Ancak nefes kontrolü sağlayamazsanız flütü istediğiniz kadar hızlı çalın yine de güzel çalamazsınız. Nefes desteği bu yüzden çok önemli bir noktadır. Flütle eşsiz ve güzel bir tuşe ve ton elde etmek istiyorsanız kesintisiz uzun bir nefes gereklidir. Klarnet ve saksafon gibi diğer üflemeli enstrümanlarla kıyaslarsak flütte ses elde etmek için doğrudan ağızlığa üflemek yerine nefesi ağızlığa çarptırarak ses elde etmeliyiz. Bu sebepten bu enstrümanda doğru ve temiz ses elde etmek için bolca pratik yapmak ve disiplinli bir çalışma gereklidir. Dolayısıyla yapılması gerekenler, yan flüt için olan gerekli egzersizleri yapmak, ciğerleri geliştirip nefesinizi doğru biçimde kontrol etmek olacaktır.

Yan flüt için egzersiz türleri

♦Açık boğaz egzersizleri

Nefes alıp verirken boğazın açık tutulması daha uzun süre nefesi tutmamızı, verimli bir nefes gücüyle içimize çekmemizi ve üflememize yarar. Çenenin bittiği nokta ile kulağınızın başlangıç noktası arasında bir boşluk hissediyorsanız boğazınız açık demektir. Açık boğaz egzersizine örnek olarak;
Dili üst damağa düz olacak şekilde yerleştir
Ağzı 2-3cm kadar açık bırakıp nefes almaya başla
Nefes alıp verirken havanın boğazınızda olduğunu hissedin
Bu egzersizi nefes alış veriş sürenizi uzatmaya çalışarak düzenli olarak her gün 1 saat (5 dakika yapın 5 dakika dinlenin) uygulayın.

♦Nefes kontrol egzersizleri

Nefes kontrolü oluşturulan hava akımının kuvvetini etkiler. Dolayısıyla tonların daha zengin veya daha cılız olmasına da etki eder. Kısa ve zayıf alınan nefes kötü bir ses tonunun ortaya çıkmasıyla sonuçlanır. Buna nazaran kuvvetli ve sürekli nefes, kaliteli ve pürüzsüz bir ses elde etmenizi sağlar. Nefes kontrol egzersizine örnek;
5×5 bir kağıt parçasının sadece nefesinizi kullanarak duvar üzerinde(başka sabit bir nesne de olabilir) uzun süre duvarda sabit kalmasını sağlayın. Bu egzersizi kağıt parçasını duvarda en uzun süre tutabilecek şekilde üfleyerek düzenli şekilde her gün yapın. (5 dakika yapın 5 dakika dinlenin.)

♦Diyafram nefes egzersizleri

Diyafram nefesi uzun ve sürekli bir hava akımı elde etmek için uygulanması gereken çok önemli bir nefestir. Uzun bir hava akımı elde etmek istiyorsak yeterli bir nefes almamız gerekir. Bu durumda da diyafram nefesi devreye girer. Çünkü en uzun, en derin ve en kuvvetli şekilde alıp tutacağımız nefes diyafram nefesidir. Diyafram nefesini daha etkili bir şekilde almak ve zihnimizde de canlandırmamıza yardımcı olacak bir örnek de; nefesi alırken karnınızı dışa doğru itmek ve o çıkıntıyı gözle görüp aynı zamanda oraya nefesinizin dolduğunu hissetmek. Bu egzersizi yapmadan önce uygulamanız gereken size yardımcı olacak bir duruş pozisyonu mevcut:
♠Dik bir biçimde bir sandalyeye oturun
♠Boynunuzu ve omzunuzu derin bir nefesi rahat bir biçimde alacak şekilde serbest bırakın
♠Bir eliniz karnınızda bir eliniz de göğsünüzde olsun

Oturma pozisyonunu bu şekilde ayarladıktan sonra ;
♠Nefes alıp vermeye başlayın bu sırada nefes alırken karnınız mı yoksa göğsünüz mü şişiyor bunları gözlemleyin. Eğer karın yerine göğsünüzde şişme varsa diyafram nefesini henüz daha alamıyorsunuz demektir. Bunun için biraz daha dikkatli ve odaklı bir şekilde nefes alın ve kaslarınıza odaklanıp kullanarak diyafram nefesi almaya çalışın.
♠Diyafram nefesini almayı öğrendikten sonra derin bir nefes alın ve aldığınız bu nefesi en uzun şekilde vermeye çalışın, çok yavaş bir şekilde. Bu egzersizi nefes alış ve verişinizi uzatma odaklı olarak hem almada hem vermede aynı şeyi uygulayarak devam edin.
♠Eğer bir flüt ile diyafram egzersizi çalışmak istiyorsanız, diyafram nefesi alıp flüt üstünde tek bir notayı üfleyip uzun süreli üflemeler deneyin.
Aynı durum flüt için de geçerlidir. Bu egzersizi her gün bir saat boyunca yapın ve 5 dakika dinlenme 5 dakika uygulama şeklinde en uzun süre üflemeyi hedefleyerek egzersize çalışın.

Yazımızın sonunda hala aklınızda soru işaretleri varsa ya da İzmir’de Yan Flüt Kursu arıyorsanız uygun fiyatlarımız ve profesyonel eğitmenlerimizle her zaman hizmetinizdeyiz. Dilerseniz hayalinizdeki enstrümanı öğrenmek için bir adım atıp ücretsiz deneme derslerimize katılabilirsiniz!

Telefon: 0507 095 82 27

Adres: Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A Bornova / İzmir

Ücretsiz Deneme Dersleri İçin Arayın!

Comments are closed.