Art'n More
Şarkı Söyleme Teknikleri

Şarkı Söyleme Teknikleri

Şan Kursu İzmir olarak bu yazımızda sizler için doğru ve güzel şarkı söyleme tekniklerini nelerdir, nasıl uygulanır bundan bahsedeceğiz. Sizlerle paylaşacağımız bilgiler bu konuda profesyonel eğitim almış hocalarımızın yıllar içinde biriken tecrübelerine dayanarak derlenmiştir. Bu yüzden sizlerle paylaşacağımız bilgilere gönül rahatlığı ile güvenebilir, verdiğimiz tavsiyelere uyarak kısa sürede güzel ve doğru bir şekilde şarkı söylemeye başlayabilirsiniz.

Şarkı söyleme tekniklerini 3 ana başlıkta toplayabiliriz. Bu başlıklar:

  • Diyafram Nasıl Doğru Kullanılır?
  • Doğru Nefes Alış Veriş Zamanları
  • Şarkı Söylerken Ses Nasıl Doğru Kullanılır?

Diyafram Nasıl Doğru Kullanılır?

Aslında diyafram sadece şarkı söylerken değil, günlük hayatta konuşurken de her zaman kullanmamız gereken bir kastır. Gün içerisinde biz farkında olmasak da nefes alıp verirken diyafram kasımızı kullanmayı unutuyoruz. Diyafram nefesi gerektiren yerlerde de normal nefes alma alışkanlıklarımız yüzünden doğru şekilde diyafram nefesi alamıyoruz ve performansımız düşüyor. Diyafram nefesini doğru kullanma şarkı söyleme performansınızı önemli bir şekilde etkileyecektir. Doğru diyafram nefesiyle şarkı söylediğiniz zaman fark edeceğiniz değişiklikler:

♦Oktav aralığınızda genişleme,

♦Sesinizin yetmediği yerlere ulaşabilme,

♦Zorlanarak söylediğiniz şarkıları rahatlıkla söyleyebilme,

♦Nefesin yetmemesi durumlarının değişerek, doğru yerlerde nefes alındığı sürece uzun bir nefes kullanışı

şeklinde sıralanabilir.

Peki “Diyafram nefesi nasıl alınır? Diyafram nefesi egzersizleri nasıl yapılır?”

♦Ağız kapalı, dil ucu en ön iki dişin hemen arkasında ve hafifçe üst damağa da değerek konforlu bir şekilde o noktada durmalıdır.

♦İki burun deliğinden basitlikle, ihtiyacınız kadar nefes alıp, vermeye başlayın. Çok derin almak zorunda değilsiniz, akciğerlerinizin ihtiyacı kadar alın.

♦Nefes alırken karnınız dışarı doğru genişlerken, nefes verirken karnınız içeri doğru çekilmeli, bu  şekilde doğal yolunda ilerlemeli. Nefes alıp verirken karın kaslarının bu gel-git süreci, diyafram kasının aktif çalıştığının göstergesidir.

♦Gözler kapalı, farkındalığınızı karın bölgenizde tutun. Nefes alırken önce karnınız şişecek, daha sonra hala nefes alma ihtiyacı devam ediyorsa göğsünüz de şişmeye başlayacaktır.

♦Burada şu noktaya dikkat edilmeli. Nefesi verirken, yavaş yavaş ciğerlerinizdeki son zerre hava çıkana kadar nefesi boşaltmalısınız. Daha sonra içinizde hiç hava kalmadığına ikna olduktan sonra tekrar nefes alın.

♦Unutmayın, nefes egzersizlerinin püf noktası nefes verme süresinde saklıdır. Aldığımız nefesi, mümkün olduğunca verdiğimiz takdirde daha iyi nefes alabiliriz.

♦Bu basit egzersizi her sabah veya akşam boş bir mide ile 5-10 dakika arası uygulamak tüm sinir sisteminizi dengeleyebilir.

Bu egzersizleri her gün düzenli olarak yaptığınız zaman düzenli nefes almanızda diyafram nefesini kullandığınızı fark edeceksiniz.

 

 

Doğru Nefes Alış Veriş Zamanları

Şarkı söylemede en önemli nokta nefestir ve nefes alış veriş konusunda kendinizi geliştirmezseniz güzel şarkı söyleme konusunda büyük zorluklar yaşarsınız. Nasıl ki bir gitarın sesinin çıkmasını sağlayan şey tellerin titreşimi ve o titreşimi dışarıya yansıtan gitarın iç kısmı ise, bir insanın sesinin çıkabilmesini sağlayan da ses telleri ve nefesidir.

Şarkı söylerken doğru nefes alış veriş tekniği nasıl olmalı? sorusunun cevabına gelince, bu konuda kendinizi geliştirmek istiyorsanız bu konuyla ilgili bir kaç egzersiz bulunmakta:

♦Başkalarının şarkılarını söylüyorsanız, o söyleyen kişilerin canlı videolarını izleyerek, nerelerde nefes alıp verdiğine dikkat ederek mantığı kavramak

♦Şan dersi alarak, profesyonel bir eğitim ile şarkı söylerken nefes alış veriş konusunu kavramak

♦Nefes alıp verdiğinizde, şarkıyı söylerken nefesiniz yetmiyorsa, sıra sıra nefes aldığınız yerleri değiştirerek doğru zamanları bulmak

♦Ve kesinlikle diyafram nefesi alarak şarkı söylemek

Şarkı Söylerken Ses Nasıl Doğru Kullanılır?

Güzel şarkı söylemenin yolu öncelikle çok çalışmaktan geçer. “Şarkı söylerken nelere dikkat etmeliyiz?” sorusunun cevabına gelince, öncelikle şarkı söylerken duruş çok önemlidir. Eğer beden ve boğaz duruşunuz yanlış ise, sesinizden beklediğiniz performansı alamazsınız. Bir gün sesiniz “Tenor/Tiz” iken bir sonraki gün “Bas/Alto” gibi duyulabilir. Çünkü doğru teknik kullanılmadığı sürece, sesiniz, sizin ne yaptığınızı asla anlayamaz ve size karmakarışık performanslar sunar.

Şarkı söylerken duruş nasıl olmalı?” sorusunun cevabı ise:

♦Belinizden yukarısı 90 derece olarak dik durmalıdır

♦Yüzünüzün tam olarak karşıya bakması gerekmektedir

♦Boynunuz rahat bir pozisyonda durmalı ve karşıya bakılan pozisyona uygun olmalıdır.

Şan Kursu İzmir olarak sizlere güzel ve doğru şarkı söyleme yöntemlerini anlattık. Aklınıza takılan sorular varsa ya da kendinize bir şan dersi arıyorsanız bizimle iletişime geçerek ücretsiz deneme derslerimize katılabilirsiniz.

Telefon: 0507 095 82 27

Adres: Ergene Mahallesi 550 Sokak No:70/A   Bornova / İzmir

 

Ücretsiz Deneme Dersleri İçin Arayın!

Comments are closed.