Art'n More
Müzik Aleti Çalarken Motivasyon Artırmanın Yolları

Her insanın hayranlık duyduğu, çalındığı zaman zevkle dinlediği, kendisini alıp uzaklara, hayaller alemine götüren bir müzik aleti vardır desek yanlış söylemiş olmayız galiba. Bazılarımız da ilgi duyduğu müzik aletini sadece dinlemekle yetinmeyip çalmayı da istiyoruz. Biliyoruz bu yol uzun bir yol. Zaman istiyor, emek istiyor, çok çalışmak istiyor. Bunlar bizi yıldırabilir mi ? Tabi ki hayır. Gidiyoruz onca para verip öğrenmek istediğimiz enstrümanı alıyoruz. Bir şevkle, iştahla, heyecanla, kendimizi iç dünyamızda çeşitli hayallere dalarak çalışmaya başlıyoruz. Çalışmaya başlıyoruz ama yolumuz uzun. Öyle üç beş haftada kimse hiçbir enstrümanı çalmayı öğrenemez. Zaman geçtikçe ilk başladığımız zamanki motivasyonumuzu kaybetmeye başlıyoruz. Motivasyon demek çalışma arzusu demek. Çalışma arzusu zayıfladığı zaman hedefimize ulaşamıyoruz veya olması gerekenden çok daha uzun zamanda ulaşabiliyoruz. Bunun olmaması için yani motivasyonumuzun zamanla azalmaması için, aksine motivasyonumuzu artırmak için neler yapabiliriz sözü fazla uzatmadan maddeler halinde değinmeye çalışalım.

1. Planlı, programlı bir çalışma yapmanız daha kolay ve kısa zamanda öğrenmenizi sağlar, bu da sizin çalışma şevkinizi artırır. Plansız bir çalışma öğrenmenizi ve ilerlememizi zorlaştırır, size zaman kaybı yaşatır ve bu da karamsarlığa düşmenize neden olur. Çalışma arzunuz yani motivasyonunuz olumsuz etkilenir.

2. Günlük çalışmanızı tamamladığınızda diğer gün neler yapacağınızı da gözden geçirin. Böylelikle beyninize hedef göstermiş olursunuz ve bu da sizi diğer gün o konuya çalışmaya motive eder.

3. Bütün değil de parça parça düşünün. Bütünün büyüklüğü gözünüzü korkutmasın.

4. Çalışmanızdan memnun kaldığınızda kendinizi ödüllendirin. Kendinize güzel sözler söylemekten kaçınmayın. Bu sizin içsel motivasyonunuzu artırmanızı sağlayacak, başka bir deyişle sizi gaza getirecektir.

5. Odanızı sanatsal faaliyetimize uygun dekore edebilirsiniz. Örneğin gitar çalmayı öğreniyorsanız hayranı olduğunuz ünlü gitaristlerin birkaç posterini duvarınıza asmanız bu posterleri her gördüğünüzde size ekstra motive sağlayacak, çalışma arzunuzu kamçılayacaktır.

6. Enstrümanınızın evinizde gözünüzün gördüğü bir yerde durması çok önemlidir. Benim düşüncem en uygun yerlerden bir tanesi yatağınıza yakın net görebileceğiniz uygun bir bölgedir. Bu sayede her gece uyumak için yatağınıza yöneldiğinizde enstrümanınızı görecek, bu da size bazen çalışmayı aksattığınız günleri hatırlatacak, bazen de güzel hayaller kurarak uykuya dalma imkanı sağlayacaktır. Her ne olursa olsun bu durum ekstra motivasyon kaynağı olacaktır.

7. Hepimizin etrafında konuştuğu zaman etrafa pozitif enerji yayan, insanı bir şeyler yapma konusunda motive eden insanlar vardır. Bu insanlara sosyal hayatınızda biraz daha fazla yer ayırabilirsiniz. Onlara uğraşınızdan bahsedin ve sizi takdir etmelerini dinleyin. Emin olun size her açıdan birçok katkıları olacaktır.

8. Sanatsal faaliyetiniz ile ilgili konserlere gidin, dergiler takip edin, örnek aldığınız veya hayranlık duyduğunuz kişilerin bu yollardan nasıl geçtiklerini anlatan hayat hikayelerini öğrenin, videolar izleyin. Yapabileceklerinizi hayal edin.

9. Monotonluktan kurtulun. Örneğin sürekli odanızda çalışıyorsanız enstrümanınızı alıp doğada kendinize uygun bir yer seçebilirsiniz. İllaki etrafınızda rahatsız edilmeyeceğiniz bir ağaç gölgesi bulabilirsiniz.

10. Sizinle benzer sanatsal faaliyetle uğraşan insanlarla arkadaşlık edinin. Onlarla konuşun, güzel şeylerden, çalışmalarınızdan, hayallerinizden bahsedin. Bu sayede enstrümanınızı hayatınızın büyük bir bölümüne adapte etmiş olursunuz.

11. Kendinizi çalışmaya zorunlu bırakın, örneğin değer verdiğiniz bir insana ne kadar sürede ne kadar çalışacağınıza dair söz verin. Çalışmak istemediğiniz zaman aklınıza bu söz gelir ve sözünüzü tutma namına bile olsa çalışmış olursunuz ve dışsal motivasyon sağlanmış olur.

Ücretsiz Deneme Dersleri İçin Arayın!

Comments are closed.